Передплата 2024 «Добра кухня»

Кінець Світу настане під час Jazz Bez

Наймасштабніший за розмірами та найдовший за часом фестиваль України стартує 7 грудня у Львові та ще 15 містах України і Польщі.

Понад сто музикантів із дванадцяти країн розважатимуть, дивуватимуть, заворожуватимуть та експериментуватимуть разом із публікою протягом 11 днів. У Львові зазвучить флюгельгорн Томека Грохота, учня Луїса Армстронга і Майлза Девіса, заграє блюз на гітарі Майк Рассел, який ще із 60-х років співпрацював із Енді Ворголом, задасть жару п’ятнадцятирічний джазовий барабанщик, вундеркінд зі Словаччини Девід Годек...Такі та багато інших музичних сюрпризів підготував цьогорічний дванадцятий Міжнародний джазовий фестиваль Jazz Bez.

ОРГАНІЗАТОРИ ВІДЗНАЧИЛИ, що Jazz Bez — це не збірна “солянка” зірок світового джазу, а представлення тих музикантів, які перебувають на вістрі сьогоднішніх тенденцій і можуть створити мозаїку розмаїття музичних течій цього напряму. “Львів втратив дитяче захоплення музикою, — вважає Марта Більська, незмінна ведуча фестивалю Jazz Bez. — У маленьких містечках концерти такого рівня стають подією року, львів’яни ж уже переситилися джазом. Нашим людям потрібно відновити це очікування чуда, а не казати “о, знову поляки приїхали”. Зачудовувати організатори Міжнародного джазового фестивалю збираються ізраїльськими мелодіями уду і бузукі під орієнтальний спів вокалістки Anno Domini Марини Захарової, рефлексіями над музичним Івано-Франківськом у проекті “Обличчя міст: Станиславів”, етнічним звучанням колісної ліри та дримби, а також ірмосів, архаїчного співу впереміш із перфомансом, свіжим поєднанням джазу і року із техно-вкрапленнями драм’н’басу та ембіенту тощо.

Для своїх відвідувачів Jazz Bez готує персональний... Кінець Світу! У Львові ця подія, яка зараз у всіх на вустах, настане раніше, ніж у всьому світі, —

12 дня 12 місяця 12 року, тобто 12 грудня. Організатори кажуть, що шкодуватиме лише той, хто не прийде і не побачить джазового Кінця Світу. Вертепне дійство, яке творитиме містерію “кінця часів”, одночасно відбуватиметься на трьох рівнях: нижній — клуб “Культ”, середній — фойє та великий зал Львівської філармонії і верхній — малий зал філармонії. На львівському Кінці Світу зустрінуться легендарний авангардист колишнього СРСР Сергій Лєтов, патріарх української імпровізаційної музики Юрій Яремчук, один із найвідоміших вокалістів Філіпп Мінтон, ансамблі сучасної, класичної та етнічної музики та улюбленці львівської молодіжної публіки — DrumТиатр в особах Юрка Ізд-рика та Грицька Семенчука, до яких долучаться художниця Гриця Ерде, поети Галина Крук, Мірек Боднар та інші. Програма Jazz Bez після Кінця Світу не завершується, а продовжується аж до 17 грудня.

Перед початком Новорічних та Різдвяних свят Міжнародний джазовий фестиваль не забуває і про благодійність. Акція “Джазова пошта” — це підбірка фотографій Кості Смолянінова із виступів легенд джазу на минулих Jazz Bez. Виручені за листівки кошти організатори віддадуть восьмирічному львівському хлопчику Дем’яну Гиричу, який проходить ось уже третій курс хіміотерапії у дитячій онколікарні.

Схожі новини