Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пташки, ангелики, зірки...

Цьогорічна головна ялинка Львова буде оздоблена ексклюзивними яворівськими іграшками ручної роботи.

Встановлювати різдвяне деревце у Львові розпочнуть 10 грудня, а вже дев’ятнадцятого відбудеться урочисте відкриття святкової ялинки на проспекті Свободи. Лісова красуня буде прикрашена понад двома сотнями яворівських іграшок, виготовлених вручну. Майстри, що виготовляли ці ялинкові прикраси, торік розробляли іграшки для ялинки у самому Ватикані.

«Доставкою ДЕРЕВЦЯ, його встановленням та прикрашанням займатиметься ЛКП «Зелений Львів», — розповів начальник відділу благоустрою управління інженерного господарства Львівської міської ради Валерій Самойленко. — Якісне освітлення та ілюмінацію забезпечить «Львівсвітло».

За словами пана Самойленка, саме дерево поки що лише обирають. Серед основних варіантів — ялинки Залізничного району Львова, Яворівського та Старосамбірського районів області. У мерії планують, що висота зеленої красуні не перевищуватиме 16-17 метрів. Вартість такої новорічної ялинки у лісництвах — у межах п’яти тисяч гривень. На встановлення, прикрашання та охорону святкового деревця з бюджету міста виділено 55,5 тисячі гривень. Ілюмінація та розважальна програма — за кошти спонсорів.

«Ми отримали завдання виготовити двісті ялинкових прикрас за два тижні, — продовжує розмову майстер-різьбяр яворівської іграшки Остап Сойка. — Завдання надважке, тож я у співпраці з майстром розпису Оксаною Когут замінив традиційний матеріал — дерево — на фанеру. Аби прикраси були стійкими до погодних умов, ми покрили їх сумішшю спеціальних лаків. Сотня іграшок, зокрема птахи, ангели та зірки, буде у плоскому варіанті. Ще сотня прикрас (пташки та ангелики) виготовлені об’ємними фігурами. Розміри іграшок — близько тридцяти сантиметрів».

Майстер не розповів, яку суму отримає за виконану працю, однак зізнався, що ціна однієї яворівської іграшки ручної роботи, виготовленої з дерева, близько вісімдесяти гривень. Окрім двох сотень унікальних прикрас, святкову ялинку прикрашатимуть ще вісімдесят іграшок ручної роботи, що залишились з минулого року. У мерії не виключають, що цих прикрас може не вистачити для оздоблення деревця. У такому разі ялинку додатково прикрашатимуть іграшками у золотистій кольоровій гамі, які виготовляє Склодзеркальний завод.

Схожі новини