Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мама «Петрика П’яточкіна» закохалась у Львів

Наталя Гузєєва презентувала новинки та обрала переможців конкурсу.

З новою книгою «23 образи Петрика П’яточкіна» (вид. «Теза») — черговим оповіданням про пригоди усім знаного мультиплікаційного халамидника — завітала цьогоріч на Форум видавців мама шибайголови з нашого телевізійного дитинства та «Капітошки» дитяча письменниця, сценарист Наталя Гузєєва.

У Львові авторка, яка з 1995 р. живе в Німеччині, побувала майже вперше. За словами пані Наталі, перший раз можна не рахувати. Каже, була тоді надто юна, щоб оцінити весь шарм міста. Цього ж разу їхала сюди, ретельно підготувавшись.

— Перед тим, як приїхати, гортала німецькомовні інтернет-ресурси про Львів і була вражена, як добре про нього пишуть, — розповіла Наталя Гузєєва кореспондентові «ВЗ». — Побачене і так перевершило усі сподівання. Попри насичений подіями графік, я знайшла час побувати з містом наодинці — сиділа дві години в кафе і просто насолоджувалась. Десь грала сопілка... Атмосфера — дивовижна.

Упродовж кількаденного візиту пані Наталя активно роздавала автографи маленьким шанувальникам П’яточкіна — героя, який не дорослішає, на відміну від його прихильників, брала участь у «круглих столах», розповідала секрети написання сценаріїв до мультфільмів, читала про його пригоди і «23 образи…» українською та німецькою мовами. А на завершення презентувала книгу із серії оповідань про Оленку «Я тебе дуже люблю», прототипом для якої стала донька авторки, та підбила підсумки спільного конкурсу видавництва «Майтер-клас» та «ВЗ».

— Я у своєму оточенні періодично чую фантастичні історії друзів про їхніх дітей, зокрема мушу зауважити, що не менш геніальними часом здаються самі оповідачі цих історій, — каже видавець «Майстер-класу» Олег Симоненко, а поза роботою ще й батько 5-річної Аврори. — Відтак виникла ідея колекціонувати усі ці неймовірні, часто кумедні розповіді. Тож ми, під патронатом Наталі Гузєєвої, оголосили спільно із «Високим Замком» конкурс для маленьких львів’янок на краще оповідання про себе. Звісно, писали батьки, і наразі заявок прийшло не так багато, але їх якість — вражає. Будь-яке з них можна уже видавати. На Форумі видавців обрали кількох призерів, які уже точно потраплять до збірки оповідань, яку плануємо видати, як тільки назбираємо достатню кількість історій. Конкурс триває!

Серед цьогорічних талановитих львів’янок-призерів опинились трирічна Надійка Космеда, героїня оповідання «Як Надійка зустріла Пет­рика П’яточкіна». Не менш захопливе оповідання «Мартуся та її чарівна скринька» надіслав батько дівчинки Андрій Качор, серію оповідань прислала Мирослава Кошка… Усі призери отримали у подарунок нову книгу Наталі Гузєєвої «Я тебе дуже люблю», про яку авторка відгукується з певним сентиментом. Каже, на написання книжок штовхають підсвідомі внутрішні процеси, власний досвід та переживання — усе це разом перемішується і виходить коктейль…

— Книжка про дівчинку Оленку — це мій досвід і переживання, взяті з дитинства моєї доньки, яка зараз вже зовсім доросла студентка економіки віденського університету. Мало пройти багато років, перш ніж взялась творчо обробляти її дитинство, — розповіла пані Наталя. — Що ж стосується історії про Петрика — це також правда з життя, зокрема в сюжет «23 образи…» лягла історія сина моєї подруги. Але єдиного прототипу у цього персонажа ніколи не було…