Видання «Добрий господар»

dg-01
Періодичність: 2 раз на місяць
Передплатний індекс: 21638

У газеті «Добрий господар» друкуємо поради професіоналів і власників присадибних ділянок щодо вирощування і зберігання сільськогосподарської продукції, тваринництва і бджільництва, а також слушні сезонні підказки щодо облаштування побуту, зміцнення здоров"я і сімейних стосунків. Є чимало цікавої інформації з практичними рекомендаціями для рибалок та автомобілістів. Для господинь — сторінка рецептів з доступних продуктів, а для рукодільниць — схема вишивки.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати газету можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Оксана БЕРВІН

Фото з сімейного архіву Майї Зеркалій

Полтавська область

У Курницьких добре ведуться кури

Коли однолітки у пошуках кращої долі масово виїжджали до міста, Віталій та Іванна Курницькі з села Ікви Кременецького району вирішили залишитися на рідних теренах. Не так давно вони заклали тут сад, де ростуть інжир, актинідія, 50 сортів винограду тощо.

Інше захоплення молодого подружжя — кури, займатися якими розпочали п’ять років тому. Хоча Віталій хотів завести птицю значно раніше (щоб забезпечити сім’ю домашнім м’ясом та яйцями), але дружина заперечувала, боячись, що пернаті розгрібатимуть клумби.

Невдовзі все ж наважилися придбати чубарок. Однак тоді в дитини діагностували алергію на курячі яйця. Довелося шукати альтернативу. В Інтернеті Курницькі прочитали про пухових карликових курочок, яйця котрих не викликають подразнень. Тож придбали таких собі.

Сьогодні на їхньому подвір’ї вільно розгулюють представники багатьох порід: карликова брами та кохінхіни кучеряві (хризантемки), мільфлери лавандові, фарфорові, віандоти сріблясті, джерсійські гіганти, орпінгтони блакитні, кохінхіни мармурові, падуани сріблясті, більфельдери.

Спочатку було складно, адже бракувало знань та досвіду. Довелося займатися самоосвітою, спілкуватися з досвідченими господарями.

З усіх порід найвимогливішими виявилися падуани, адже потребують постійної уваги. Але вони вартують зусиль, бо є хорошими несучками, до того ж не порпають землю.

Зачаровують красою і мільфлери (мільйон квітів). Курницький довго шукав цих декоративних особин, невибагливих до умов утримання й годівлі. Єдина їхня вимога: у приміщенні повинні бути суха підстилка і сідала.

Проте найкрасивішими Іванна та Віталій вважають пухових курочок. У них доволі незвичний вигляд: своєрідне пір’я схоже на шерсть. Крім того, шкіра, гребінь, дзьоб синього кольору (через що одержали назву чорношкірих).

Із м’ясних та яєчних порід заслуговують уваги джерсійські гіганти — справжні рекордсмени-важковаговики. Порода виведена американськими фермерами шляхом схрещування брами, лангшанів і орлінгтонів. Середня маса самок — 4 кг, а півнів — 6−7 кг. Нестися починають у семимісячному віці, даруючи за рік близько 180 яєць зі щільною коричневою шкаралупою.

Якщо насамперед прагнете отримати смачні яйця — розводьте віандотів. Першого року курочки дарують по 170−200 штук, а наступних сезонів продуктивність дещо знижується (до 150−170 яєць).

Більше 200 яєць на рік здатні давати самки більфельдер. Причому зберігають такий темп до трьох років.

Часто початківці скаржаться, що курчата хворіють, погано ростуть. Курницькі виробили цілу систему з профілактики недуг. Придбаному молодняку влаштовують сім діб карантину. Першого дня випоюють воду з вітаміном чіктонік, наступних 3−5 діб долучають енрофлоксацин.

Але найкраще купувати інкубаційні яйця і самому вирощувати курчат. Тоді з перших днів життя жовторотики адаптовуватимуться до навколишніх умов.

Не забувайте проводити профілактику основних захворювань (особливо це стосується тих обійсть, куди часто залітають дикі голуби, які є поширювачами різноманітних недуг). Упоратися з кокцидіозом допоможуть препарати байкокс, солікокс, бровітакцид. Від мікоплазмозу позбавить засіб широкої дії енрофлоксацин, а проти недуги ньюкасла ефективна ла сота (її закапують у носик курчатам).

Для дорослих особин доцільно використовувати окситетрациклін (вводять підшкірно) або родотіум (як випоювання). Ці препарати виводяться з організму через добу.

Щоб зменшити ймовірність захворювань, включайте в раціон якнайбільше зелені. У напувалках завжди повинна бути чиста вода кімнатної температури.

Оксана БЕРВІН.

Тернопільська область.