Передплатити Підтримати

Видання «Добрий господар»

dg-15
Періодичність: 2 раз на місяць
Передплатний індекс: 21638

У газеті «Добрий господар» друкуємо поради професіоналів і власників присадибних ділянок щодо вирощування і зберігання сільськогосподарської продукції, тваринництва і бджільництва, а також слушні сезонні підказки щодо облаштування побуту, зміцнення здоров"я і сімейних стосунків. Є чимало цікавої інформації з практичними рекомендаціями для рибалок та автомобілістів. Для господинь — сторінка рецептів з доступних продуктів, а для рукодільниць — схема вишивки.

Оформити передплату можна у будь-якому поштовому відділенні України. Придбати газету можна у роздрібній газетно-журнальній торгівлі.

Оксана БЕРВІН

Фото з сімейного архіву Майї Зеркалій

Полтавська область

Міську квартиру обміняли на хутір

Понад 2,5 року тому на хуторі Когути Яворівського району молоде подружжя Маланчаків заснувало сімейне господарство Cozy_farm.

Ідея переселення з колишнього міста сірчаників Новояворівська «на природу» належить Андрієві. Дружина Галина підтримала задум. Тоді у них вже була донечка Алітея (зараз їй три рочки). А син Ян, якому тепер 18 місяців, народився на новому обійсті.

Територію для майбутньої ферми знайшли, можна сказати, випадково. Власник попросив доглядати стару хату, що стояла пусткою неподалік лісу. Власне, там вирішили завести кіз.

Першу рогату особину подарував двоюрідний брат Андрія. Потім вдалося придбати у Центральній Україні чотири кізки й одного цапика зааненської породи. З часом вони дали потомство. Поповнювалося поголів’я і завдяки окремим селянам, котрі вирішили позбутися тварин.

Тож новоспечений ґазда збудував стайню, загони. Аби підопічні не завдавали шкоди сусідам, частину лугу обгородили електропастухом. Усі роботи зазвичай виконує сам, адже за освітою — інженер-будівельник. Окрім того, Андрій навчався на соціального педагога, де, до речі, й познайомився з майбутньою «половинкою».

Зараз ферма налічує близько 50 кіз різних порід — зааненські, ламанчі та ін. Вони потребують постійного догляду. Тож доводиться вставати зі сходом сонця й лягати після півночі.

Щоденний надій сягає близько 50 л молока — смачного і корисного, адже кізоньки споживають екологічно чисту траву, дихають свіжим повітрям.

Господарі здавали білопінну продукцію сироварам, але згодом не влаштувала ціна. Наразі переробляють самотужки. Частину необхідної для цього інформації почерпнули з Інтернету, також допомогли порадами власники «Ферми двох Катерин», що в селі Тухлі Сколівського району. Таким чином удалося створити свій рецепт сиру «Когутянський» (назва походить від хутора). Дружина Галина, хоча має на вихованні двох малюків, узялася виготовляти йогурти зі злаками, які теж користуються неабияким попитом.

Віднедавна ентузіасти почали розвивати екотуризму. На це обійстя з’їжджаються сім’ї з дітьми. Тут вони мають можливість потрапити у казкову атмосферу віддаленого села, відпочити на природі, скуштувати натуральних страв. Аби урізноманітнити гостям відпочинок, Андрій власноруч змайстрував гойдалки, атракціони тощо.

Ірина Дмитрів.

Фото з домашнього архіву сім’ї Маланчаків.

Хутір Когути, Яворівський район, Львівська область.