Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Олександр ПЕДАН: «Вдома жартівник не я, а мої дружина й дочка»

Про новий досвід на ТБ, пристрасть до спорту та чому не може бути суворим татом, Олександр розповів «ВЗ».

Телеведучий Олександр Педан у новому реаліті-шоу «Серця трьох-2» допомагатиме трьом героїням проекту знайти собі пару. До того ж розповідатиме про почуття і страхи чоловіків, вкраплюючи історії зі свого життя. Про новий досвід на ТБ, пристрасть до спорту та чому не може бути суворим татом, Олександр розповів «ВЗ».

— Олександре, свою кар’єру ви починали з КВК, а потім потрапили на телебачення. І це попри те, що за освітою ви економіст…

— Коли навчався на економіста, знав, що стану артистом. Моя мама вважає, що вища освіта потрібна обов’язково. І я з нею погоджуюся. У вишах ми отримуємо не лише професійні знання, а й проходимо школу життя. Навчаємося дружити, знаходимо своє місце у соціумі. Крім того, я вийшов на професійну сцену КВК ще до того, як вступив до університету. Танцював у задньому ряду на підтанцьовці у телевізійної команди КВК «Три товстуни» в 1/8 фіналу. Це був мій перший ефір! До кінця сезону вже стояв на сцені в першій п’ятірці. Мені пощастило (усміхається. — Т. К.).

— Ви стали ведучим реаліті «Серця трьох-2» на Новому каналі. Програма будується на відвертості та щирих почуттях. Чи попереджали дружину, що будете ділитися особистим?

— Та я й досі хвилююся, чи не вижене мене з хати (сміється. — Т. К.). Інна навіть не знає всього, що я нарозказував про неї та нашу сім’ю. У жодному проекті не був такий відвертий. Реаліті про кохання — це новий, але цікавий для мене формат. На студійних гумористичних шоу я собаку з’їв. У «Серцях…» не треба жартувати, щоб заповнити паузи. Тут можна відповідати розлого і влучно. До того ж у новому шоу можу ділитися своїм життєвим досвідом з дівчатами-героїнями. А головне — розповідати жінкам чисту правду про чоловіків.

— Отже, глядачі познайомляться вже з іншим Педаном. З яким саме?

— Покажу себе такого, яким буваю вдома, з друзями, без камер та світла софітів. Стану дуже відвертим. Я не був знайомий з дівчатами до проекту. Для того, щоб ми могли відверто спілкуватися, мені потрібно було завоювати їхню довіру. Спочатку вони сприймали мене як ведучого, керуючись певними стереотипами. Думали, що я самозакоханий і шоу-бізнес убив у мені все святе. Потім почав їм розповідати про себе, свою сім’ю. Ми спілкувалися не лише під час зйомок, а й поза кадром. І справді здружилися. Дівчата почали мені довіряти, ділитися переживаннями. І тоді стало… ще важче (усміхається. — Т. К.). Адже кількість жіночих думок, проблем і сліз, які звалилися на мої плечі, мало мене не придавила (сміється. — Т. К.).

— Бути порадником дівчатам — це велика відповідальність?

— Так. Адже на сцені невдалий жарт можна пропустити повз вуха, вирізати з ефіру, а в «Серцях трьох-2» якщо й виріжуть якісь мої слова, то з пам’яті героїнь їх вже не стерти. Тому ретельно й делікатно добираю слова. Взяв «шефство» над дівчатами, але не збираюся змінювати учасниць проекту. Як героїням шоу, так і глядачкам буде корисно поглянути на сімейні стосунки з чоловічої точки зору. Дівчата не знають, що робиться в голові у чоловіка. Говорити він може одне, а думати зовсім інше. Всю правду я їм теж не розказував, аби не образити. Коли було необхідно, проводив чоловічу розмову з тими хлопцями, які поводились негідно.

— У своїх попередніх шоу ви постійно жартували. Колись буваєте серйозним?

— На роботі я серйозний. У більшості проектів за останній час був креативним продюсером. Інколи треба було посваритися, щоб тебе почули і робили так, як ти вважаєш за потрібне. Але намагаюся не підвищувати голос. А вдома жартівник не я, а дружина й дочка. У них коаліція і вони з мене «стібуться». Буває, приходжу додому і не встигаю завчасно «переключитися» з серйозного «мена» на добропорядного сім’янина. А донька мені: «Татусю, ти такий крутий! Взагалі! Ти крутіший за баранячий хвостик» (сміється. —

Т. К.). Я починаю сам із себе сміятися і розслабляюся.

— Що вас робить по-справжньому щасливим?

— Моя дружина, донька. Домашній затишок, який знаходжу вдома ввечері. Хаос на роботі. Адже часто не можу звести докупи графіки. Радий, що мене оточують цікаві люди. Це не лише зірки, а й журналісти, режисери, редактори, оператори. Мене роблять щасливим мої друзі. Більшість із них не пов’язані з шоу-бізнесом. Завдяки спільним інтересам ми класно проводимо час, відпочиваючи від роботи.

— Ви любите подорожувати, а чи вдалося останнім часом повноцінно відпочити?

— Так. Я з друзями побував у Японії! Обожнюю екстремальні види спорту — влітку ловлю хвилі на серфінгу, а взимку — фрірайд (катання поза трасами. — Т. К.) з гір на сноуборді. В Японії особливо пухкий сніг. Давно хотів покататися на такому. Так замітало, що за кілька хвилин вже не було видно слідів від моєї дошки. Скористався можливістю і піднявся на невеличкий згаслий вулкан, а потім спускався звідти. Дуже багато вражень від Японії! Але місцеве населення нам теж вдалося здивувати. Ми з друзями в готелі, де зупинилися, влаштували вечір української кухні. На дверях приклеїли оголошення — запрошуються всі охочі. Місцеві не втратили нагоди долучитися до іншої культури. Приготували для гостей борщу на 25 чоловік і насмажили 100 дерунів. Українська кухня всім сподобалася!

— Захоплення спортом — родинне?

— Моя донька Лера вчиться кататися на лижах. Вона обожнює стрибати на батуті та плавати. Дружина любить кататися на сноуборді. Намагався навчити її сам. Виходило не дуже. Знайшов Інні хорошого тренера. Всі мені казали: «Хочеш навчити якихось видів спорту рідних — віддай їх професіоналам». Коли припинив тиснути на Інну, у неї все почало виходити. Кілька років тому дружина мене здивувала — стрибнула з парашутом. Пишаюся нею. У мене за плечима вже було чотири стрибки, тому хотів стрибнути разом із нею. Але Інна була проти й сказала: «Хтось із нас має залишатися на землі з дитиною». Не знаю, що може бути екстремальніше за стрибки з парашутом. У всіх видах спорту можна зупинитися, проаналізувати ситуацію і змінити її. Під час стрибка це зробити неможливо. Проти сили тяжіння немає жодного прийому. Ти просто летиш униз.

— Ви суворий тато?

— Як я можу бути суворим? Я занадто люблю свою дитину. Місія бути суворою лежить на плечах моєї дружини. Вона більше займається вихованням Лери, тому має право говорити слово «ні». Приділяю доньці максимум уваги, але коли маю час та можливість. Тому із задоволенням здійснюю її дитячі мрії. А ще у нашій сім’ї є табу — не можна обманювати.

Коли ми з донькою гуляємо парком чи разом з нею і дружиною ходимо по магазинах чи катаємося на роликах — мені не хочеться розказувати байки і травити анекдоти. Для цього є сцена і відповідний час. Якщо до мене підходять і просять сфотографуватися чи взяти автограф — із задоволенням погоджуюся. Але намагаюся це зробити швидко, без пафосу...

Довідка «ВЗ»

Олександр Педан народився 24 березня 1982 року у місті Хмельницькому. Шоумен, телеведучий, резидент «Comedy Club Ukraine». У 2004 році здобув вищу освіту в Хмельницькому національному університеті. За фахом менеджер-економіст. У 2010-2011 роках — співведучий шоу «Зроби мені смішно», з березня по червень 2012 року — ведучий шоу «Пакуй валізи» та суддя шоу «Хто зверху?». З березня 2013 року разом з Сергієм Притулою — ведучий «Педан-Притула Шоу». У 2015 році — ведучий другого сезону шоу «Серця трьох».