Передплата 2024 «Добра кухня»

Жанна БАДОЄВА: «Ми з Аланом були друзями до шлюбу й залишилися ними опісля»

Яскрава і креативна. Це – про українську телезірку Жанну Бадоєву. Дивовижно, але ця жінка встигає все: і двійко дітей виховувати, і успішну телевізійну кар’єру будувати.

Про те, як їй це вдається, — у розмові Жанни Бадоєвої з журналістом «ВЗ».

— Жанно, один із найяскравіших ваших авторських телепроектів — шоу-подорож «Орел і решка» (канал «Інтер»). А по життю ви азартна людина? Як часто йдете ва-банк, кидаючи перед долею жереб?

— Не можу назвати себе азартною, але я — людина, яка може чимось захопитися. А ще я легка на підйом. Якщо передчуваю щось цікаве, захоплююче, мені складно всидіти на місці. Так по життю, так і в роботі: запалююся проектом — і не заспокоюся, допоки не реалізую задумане.

— У рамках проекту «Орел і решка» ви відвідали близько 70 країн. Які з них вразили вас найбільше? Можете скласти ТОП-3 найкращих країн для подорожі, які радили б відвідати кожному?

— Подорожуючи світом, багато чого побачила. Кожна країна цікава по-своєму, у кожної — своя культура, люди, історія, традиції... Щодо ТОП-3, то це, мабуть, Перу, Італія та США. У цих країнах можна безконечно знаходити щось нове. Перу — моя найбільша любов, це було кохання з першого погляду. Нічого подібного за красою та енергетикою я не бачила.

— Розкажіть про свої найекстремальніші подорожі. І чи часто в процесі зйомок програми «Орел і решка» ви опинялися в небезпечних ситуаціях?

— Так, небезпечні ситуації були. Не раз було страшно за своє здоров’я і життя. У Таїланді, наприклад, рятувалися від цунамі, а на Ямайці — від місцевих жителів, які просто жадали нашої крові... У них є повір’я: відеокамера, яка знімає людину, краде частинку її душі. А ми ж знімали все і вся! І тут на нас накинувся натовп незадоволених, «позбавлених душі» місцевих жителів. Ледве врятувалися — втечею.

— А як виглядає ТОП-3 найкращих країн для життя?

— США, провінція Франції та Італії, Австралія. Це на мій смак (усміхається. — Г. Г.).

— Коли ви приїжджали в ту чи іншу країну, місцеві жителі, напевно, розпитували вас про Україну. Що зазвичай розповідаєте іноземцям про нашу країну?

— Раніше доводилося пояснювати, що Україна — це не Росія. Тепер уже немає такої потреби. Мої розповіді про Україну — розповіді, в основному, про людей та їхні характери. А ще — про їжу (найсмачнішу!), про найкрасивіших жінок, про центр Європи, який географічно знаходиться саме на території України, про гори Карпати, у яких досі живуть мольфари... Одне слово, це розповіді про ту Україну, яку бачу і знаю я — дівчина, яка народилася у Литві.

— Дайте жінкам кілька порад, що обов’язково брати з собою в дорогу і як компактно все це поскладати у валізу.

— Для мене досі збір валізи — ціла подія. Механічно я збираю її за 15-20 хвилин, але до цього цілу добу продумую, що з одягу взяти, чого у жодному разі не забути. Косметичка — це в мене окрема валізка. У ній — засоби догляду, а також аптечка, без якої ніколи не подорожую. В аптечці — всього по мінімуму: знеболювальне, активоване вугілля, засоби від опіків, від отруєння, від інфекції, бинти і зеленка…

А взагалі, аптечка, окуляри, хороший крем для обличчя, купальник, капелюх, шорти з майкою і зручне взуття (в ідеалі — пляжне взуття та кеди) — це те, що треба неодмінно мати з собою. А вже на цей «кістяк» навішуємо усе другорядне: куртку-«вітрівку», вечірню сукню, босоніжки, клатч, шаль, вільні брюки... Щоб компактно розмістити все в невеликій валізі, подумайте, що можна взяти з собою в ручну поклажу: купальник, шаль, капелюх, книгу...

— Два ваші колишні чоловіки — успішні люди. Наскільки успіх чоловіка залежить від жінки, яка поруч із ним?

— Дуже залежить! Жіноча енергія необхідна чоловікові для натхнення, для стимулу, для бадьорості його духу. Усе, що в цьому світі створено чоловіком, було створено для і в ім’я жінки й дітей.

— У шлюбі з відомим кліпмейкером Аланом Бадоєвим ви прожили дев’ять років. Але і після розлучення нерідко з’являєтеся на людях разом. Як вдається підтримувати стосунки після розриву?

— Ми друзі. Ми були друзями до шлюбу й залишилися ними опісля. Нас вже неможливо розділити: у нас — спільні діти, інтереси, дружба. І ми дуже дорожимо цим.

— Ви — дуже зайнята жінка. Вашими дітьми — сином від першого шлюбу Борисом і дочкою від другого шлюбу Лолітою — займається, в основному, няня. Ви як мама не шкодуєте про те, що пропускаєте якісь важливі моменти у вихованні, розвитку дітей?

— Мабуть, таки не можна сказати, що дітьми займається тільки няня. Кожну свою вільну хвилину я проводжу з ними: проводжаю до школи, зустрічаю зі школи, разом проводимо вечори та вихідні. Нам цікаво разом, ми на одній хвилі. Коли ж я їду з дому, Лола і Борис знають, чому і для чого мама їде. Вони поважають мою роботу, як і я поважаю їхній вибір — ніколи нічого не нав’язую своїм дітям.

У найважливіші моменти в розвитку дітей я була поруч, нічого не пропустила. Я ж не веду активного світського життя. Витягнути мене на якийсь захід можуть хіба що мої друзі або ж робоча необхідність. Якщо ж у мене є вибір, то краще проведу цей час у колі рідних.

- Ви були режисером-постановником талант-шоу «Суперзірка» на каналі «1+1». У чому секрет успіху на нашому ТБ вокальних проектів? Кожен великий український канал намагає­ться мати таке шоу...

— Українці — дуже співоча нація. Так склалося історично: усі події в житті людей супроводжувалися піснями. Так що співати — це в генах українців. Глядач співпереживає, репетирує, вибирає пісню і співає її разом з учасником. Це захоплює! Тим паче, зараз такий час, коли всі хочуть потрапити у шоу-бізнес, тому й розглядають такі телепроекти як прямий шлях у цю царину.

— Ви були однією з суддів на телепроекті «МастерШеф». Самі готуєте? Як часто?

— Готую, але не часто. Більше люблю куштувати те, що приготували інші (усміхається. — Г. Г.). Але ближче до вихідних у мене щоразу з’являється бажання порадувати дітей чимось смачненьким... Вони це цінують і хвалять мене за старання. Моя фірмова страва — холодний литовський суп.

— Телебачення — ваша професія. А як часто самі дивитеся телевізор?

— Дуже рідко! Навіть не пригадаю, коли востаннє вмикала телевізор. Кіно дивлюся в кінотеатрі або на планшеті, якісь нові телепроекти відстежую в YouTube, а власні програми переглядаю при монтажі. Так що телевізор — непотрібна річ у моєму домі (сміє­ться. — Г. Г.).

— Чого не вистачає Україні, щоб налагодити «конвеєрне» виробництво кіно, телесеріалів?

— Системи. А простіше — схеми: замовник — інвестор — виробник — глядач. У нас постійно не вистачає кількох ланок для того, щоб робити якісний продукт. Талановитих акторів, сценаристів, режисерів, операторів не бракує. Але то фінансування немає, то бажання. Часто кажуть, що купити телепродукт — дешевше і простіше. От! Допоки нам буде «простіше» купувати такий продукт, доти не будемо виробляти свого. На жаль...

— Цього літа ви відпочивали в Італії та були помічені в компанії невідомого брюнета. Ваше серце знову зайняте? Готуєтеся до третього шлюбу?

— У сердечних справах не люблю загадувати наперед (усміхається. — Г. Г.).

Довідка «ВЗ»

Жанна Бадоєва народилася 18 березня 1976 р. у місті Мажейкяй (Литва). Батьки — інженери. У дитинстві займалася танцями. Спершу закінчила будівельний інститут. А другу освіту здобула на режисерському факультеті у Київському інституті кіно і телебачення.

Згодом працювала викладачем на акторському факультеті. Була режисером-постановником таких телепроектів: «Шарманка», «Танцюю для тебе», «Суперзірка». Автор і ведуча travel-show “Орел і решка”. Була суддею кулінарного проекту «МастерШеф». А торік вела програму «Зупиніть, я закохалась».

Двічі була одружена. Виховує двох дітей: сина Бориса від першого шлюбу і дочку Лоліту від другого (другим чоловіком Жанни Бадоєвої був знаний кліпмейкер Алан Бадоєв).