Передплата 2024 ВЗ

Кінетоз: випробовування дорогою

У сезон відпусток проблема захитування у транспорті для багатьох постає особливо гостро

Головною причиною захитування або, правильно, кінетозу, є розлад в організмі людини, пов’язаний з тим, що в мозок надходить суперечлива інформація: очі фіксують рух, а вестибулярний апарат повідомляє, що людина стоїть на місці. Симптоми захитування, як правило, розвиваються поступово.

Початися все може зі звичайного позіхання, підвищеного слинови­ділення, пітливості, блідості тощо. Запаморочення, голо­вний біль, загальне нездужан­ня. Далі нудота, блювота, по­рушення координації рухів, що може призвести до зневоднен­ня, виснаження. Захитування, або «морська хвороба», є од­нією з ознак порушення вести­булярного апарату — невеликої частини внутрішнього вуха, що відповідає за сприйняття по­ложення голови і тіла людини у просторі, а також — за коригу­вання напрямку руху. Вестибу­лярний апарат іноді називають системою рівноваги. Пробле­ми з вестибулярним апаратом можуть бути побічним ефектом більш серйозних захворювань: порушення роботи нервової системи, складнощів з трав­ленням і обміном речовин. До речі, у глухонімих людей вес­тибулярний апарат може бути частково або повністю «відклю­чений», і його функції викону­ють тактильні рецептори і зір.

Якщо ви подорожуєте ав­томобілем або автобусом, ви­бирайте місце, ближче до во­дія. При цьому важливо, щоб сидіння розташовувалося за ходом руху. З першими симп­томами кінетозу вийдіть з ма­шини на свіже повітря, дихайте глибоко і ритмічно. Якщо є під рукою вода — змочіть долоні, помийте обличчя, шию. Коли перший напад нудоти мине, покладіть під язик таблетку ва­лідолу або посмокчіть скибку лимона. У лежачому положенні вестибулярний апарат краще переносить перепади швидко­сті, а тому дитині і дорослому, якого постійно закачує, варто лягти і постаратися заснути. Під час авіаперельоту мож­на випити келих сухого вина або чарку коньяку (алкоголь розширює спазмовані суди­ни вестибулярного апарату). Не випадково під час польоту стюардеси роздають пасажи­рам карамельки. Хто літав, той знає, що вуха «закладає» під час зльоту та посадки, а з процесом жування вирівню­ється тиск усередині вестибу­лярного апарату.

Щоб запобігти кінетозу або хоча б полегшити самопочуття під час подорожі, не вживайте напередодні поїздки білкової їжі - м’яса, грибів, горіхів, яєць — такі продукти організм буде довго перетравлювати. Але й на голодний шлунок їхати не можна — фрукти, кефір, йогурт, каша — найкращий варіант. Лю­дям з чутливим органом рівно­ваги варто захопити зі собою в дорогу кілька скибок лимона або підкислену лимоном воду (кислий смак допомагає поліп­шити роботу жовчного міхура). Зрештою, ніхто не відміняв ме­дичних препаратів. Спеціальні таблетки здатні знизити чутли­вість вестибулярного апара­ту, нейтралізувати нудоту. За­стосовувати їх потрібно за пів години до поїздки. Щоправда, лікарі рекомендують викорис­товувати препарати як крайній засіб, бо організм перестане самостійно боротися з кінето­зом. Якщо для вас або вашої дитини захитування перетво­рює в пекло кожну поїздку, — не­обхідно звернутися до лікаря.

Олеся Жук, лікар загальної практики сімейної медицини.