Передплата 2024 ВЗ

Болі голови можуть бути пов’язані зі зневодненням організму

Вживання достатньої кількості води може допомогти впоратися з болем голови, оскільки дефіцит рідини може бути однією з причин його виникнення

Фото pexels
Фото pexels

«Біль голови, пов’язаний зі зневодненням, виникає, якщо не вживати достатньо рідини», — каже Медхат Міхаель, доктор ме­дичних наук, спеціаліст з лікуван­ня болю та медичний директор неопераційної програми в Центрі здоров’я хребта у медичному центрі MemorialCare Orange Coast у Фонтані, штат Каліфорнія, США.

«Внаслідок зневоднення мо­зок скорочується чи зменшується всередині черепа. Це сильно тис­не на черепні нерви і створює пев­ну напругу на оболонки, що вкри­вають мозок, і може спровокувати біль голови», — сказав фахівець.

Доктор медичних наук та ме­дичний директор кафедри не­врології Університету штату Мі­чиган Аміт Сачдєв стверджує, що конкретного рівня зневоднення, який гарантовано призведе до виникнення головного болю, немає, оскільки кожна люди­на індивідуальна. «У нас немає чіткої межі між зневодненням і болем голови, крім того, що зневоднення робить весь орга­нізм менш стійким», — каже він.За дотриманням достатньої кіль­кості рідини стежити просто.

«Просто пийте воду», — радить Аміт Сачдєв. Потреба у гідрата­ції у всіх різна, але Національна академія наук, техніки та меди­цини США зазвичай рекомендує таку кількість рідини, яку слід отримувати як з їжі, так і з напо­їв: приблизно 15,5 чашки (3,7 лі­тра) рідини на день для чоловіків;приблизно 11,5 чашки (2,7 літра) рідини на день для жінок.

Однак деякі ліки, як-от таблет­ки для зневоднення, можуть та­кож впливати на потребу в гідра­тації. Доктор Міхаель розповідає про пацієнтку, яка скаржилася на головний біль після вживання та­блеток від високого тиску. «Я ска­зав їй, що після прийому таблеток вона ходитиме в туалет частіше і, ймовірно, не задовольнить свою потребу в рідині, тому їй потріб­но пити більше води», — каже він. «Під час наступного прийому вона сказала: «Ви мали рацію. Біль голови припинився».

Схожі новини