Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Банани — ідеальний перекус

Вживання в їжу 1−2 бананів на день справляє стійкий тонізуючий вплив

Банани
Банани

Банани відомі людям з глибокої давнини. Батьківщиною бананів вважають Індію і Китай. Принаймні в цих країнах банани довго вважалися священними плодами, які повертають сили і живлять розум. Банани — ідеальна та здорова їжа для того, щоб перекусити.

Склад

За вмістом різноманітних і легко за­своюваних організмом людини цукристих поживних речовин і мінеральних солей, а також наявністю широкого комплексу віта­мінів банани є одними з найцінніших плодо­вих рослин, які все більше використовують­ся в медичній практиці.

У м’якоті бананів містяться кліткови­на, крохмаль, пектинові речовини, вугле­води у вигляді сахарози, білки, арома­тичні та дубильні речовини, ферменти і яблучна кислота. Цей фрукт багатий на вітаміни С, РР, В1, В2, В6, а також прові­тамін А, магній, кальцій, натрій, залізо, фосфор і дуже багато калію. За вмістом вітаміну С банан не поступається бага­тьом цитрусовим.

Корисні властивості бананів

Тонізуюча речовина ефедрин, яка міс­титься у бананах, злегка піднімає рівень артеріального тиску, стимулює центральну нервову систему, підвищує рівень цукру у крові і має спазмолітичну дію на бронхо-ле­геневу мускулатуру.

Вживання в їжу 1−2 бананів на день справляє стійкий тонізуючий вплив: підви­щуються настрій, концентрація уваги і пра­цездатність, знижується втомлюваність, очищається організм.

Завдяки важливим фізіологічно актив­ним речовинам-катехоламінам, які міс­тяться у м’якоті плодів, банани з успіхом застосовують для лікування кишкових за­хворювань і пептичних виразок шлунка та дванадцятипалої кишки.

Для дітей зі шлунково-кишковими за­хворюваннями ефективним засобом є по­дрібнені плоди банана.

Сік бананів має позитивну лікувальну дію у випадках крововиливів у шлунок і дванад­цятипалу кишку, за холери та дизентерії.

Банани призначають проти проносів, ентеритів, дивертикулітів і виразкових ко­літів.

Банани корисні хворим на нефрит і не­дуги печінки, з сечокам’яною хворобою, стоматитами.

Банани володіють седативними влас­тивостями. Сік зі стебел рослини застосо­вують як заспокійливий і протисудомний засіб у випадках істерії та епілепсії. Ці влас­тивості бананів отримали наукове підтвер­дження.

Ще Авіценна писав, що банани можна вживати як засіб від імпотенції.

Банани як джерело солей калію і маг­нію призначають в розвантажувальні дні хворим на атеросклероз і гіпертонію, якщо вони погано переносять голод.

Незрілі банани розчавлюють, сушать, а потім прикладають до діабетичних виразок на ногах.

Лікувальні властивості бананової шкірки

Компрес зі шкірки стиглого банана при­кладають до лоба і потилиці для полегшен­ня болю у випадку мігрені.

Відвар із зеленої свіжої шкірки викорис­товують як засіб від гіпертонії.

Внутрішню поверхню шкірки стиглого банана прикладають до опіків, висипу, на­ривів.

Підошовних бородавок дозволить по­збутися метод, підтверджений клініч­ними дослідженнями: бананову шкірку прив’язують до підошви внутрішнім боком до бородавки; під час миття ніг її знімають і замінюють на свіжу. Цей метод вимагає тривалого лікування, але дає хороші ре­зультати.

Протипоказання

Банани — досить важка їжа, вони повіль­но перетравлюються, сприяють скупченню газів в кишечнику і ускладнюють відтік жов­чі. Їх треба ретельно прожовувати і їсти ма­ленькими порціями.

Не рекомендується їсти банани натще і запивати їх водою.

Щоденне вживання бананів залежить від загального стану організму. З лікувальною метою ці плоди слід вживати дозовано і лише під наглядом лікаря.

Банани збільшують густину крові, тому вони протипоказані за тромбофлебітів, ва­рикозного розширення вен, а також людям, які перенесли інфаркти та інсульти.

Банани і банановий сік протипоказані у випадку підвищеної кислотності шлунково­го соку.

За цукрового діабету вживання стиглих плодів банана також має бути обмежене. Але для хворих на діабет хорошою їжею є незрілі і варені плоди, а стиглий банан допомагає у випадку гіпоглікемічного на­паду.

Галина Вербицька.

Схожі новини