Синдром «святкового серця», або Пити чи не пити?
До уваги гіпертоніків: найбезпечніша кількість алкоголю — нуль
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/481453/alkohol.jpg)
За даними ВООЗ, у Європі кожна десята людина потерпає від хвороб, пов’язаних із алкоголем, — а їх понад 200. В Україні на кожні 100 тисяч населення майже 14 людей помирає від надмірного вживання алкоголю. Майже у 20% дорослого населення України виявляють підвищення артеріального тиску, в осіб похилого віку поширеність АГ становить 30−40%. Підвищення АТ є основним фактором ризику захворюваності та смертності від інсульту, ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності та хронічної ниркової недостатності. Гіпертоніки — не виняток. Тож пити чи не пити? І якщо пити, то чого і скільки, щоб не нашкодити власному здоров’ю?
— З одного боку, здається, це два полюси: підвищений артеріальний тиск (серцево-судинні захворювання) і алкоголь ніяк не стикуються між собою, — відповідає кардіолог Олена Чорній. — З іншого — останнім часом багато говорять про те, що люди, що вживають алкоголь у помірних дозах, особливо червоне вино, захищають себе від атеросклерозу та низки інших проблем. І якоюсь мірою це так, бо у шкірці червоних сортів винограду і у виноградних кісточках міститься ресвератрол — натуральний антиоксидант, який перешкоджає розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань, затримує вікові зміни мозку та опорно-рухового апарату. Все залежить від дози алкоголю, якості напою, індивідуальних особливостей пацієнта. Нарешті, питання впирається в те, що ми лікуємо і від чого намагаємося вберегтися.
Алкоголь у невеликих дозах (вони вже давно встановлені: келих червоного або 50 мл міцного алкоголю в день, не більше) сприяє виробленню так званого хорошого холестерину — hdl-холестерину високої щільності. Від атеросклерозу малі дози алкоголю можуть уберегти, але за підвищення дози виникає протилежний ефект — печінка перестає справлятися з перероблянням холестерину, оскільки завантажена іншими речовинами, і від надлишку алкоголю виникає, образно кажучи, перегрівання печінки, що викликає стеатоз (відкладення жиру в печінці). Підвищується рівень жирових кислот в організмі, тонус периферичних судин і рівень серцебиття. Спрацьовує ефект, який сприяє підвищенню тиску внаслідок ускладнення, — розвиток атеросклерозу.
В окремих випадках гіпертонічна хвороба в принципі не допускає вживання пацієнтом будь-яких алкогольних напоїв. Навіть разовий прийом алкоголю підвищує кров’яний тиск і може викликати безповоротні зміни в роботі серцево-судинної системи. Під час циркуляції алкоголю в крові серце працює непродуктивно: підвищується пульс, гірше доставляється кисень до тканин, збільшується здатність згущення крові, зростає ризик інфаркту серця. Алкоголь може спричиняти так званий синдром «святкового серця»: порушується серцевий ритм, болить у грудях, утруднюється дихання та паморочиться в голові.
Найбезпечніша кількість алкоголю — нуль.