Передплата 2024 ВЗ

«Пече вогнем»: як правильно допомогти людині з термічним опіком

Експерти закликають не прикладати до рани лід та не змащувати її оліями

Спеціальна протиопікова пов’язка не прилипає до місця ушкодження й не травмує його, створює в ураженій ділянці середовище з постійною вологістю та температурою і може поглинати великі об’єми виділень. Фото MedStar Health
Спеціальна протиопікова пов’язка не прилипає до місця ушкодження й не травмує його, створює в ураженій ділянці середовище з постійною вологістю та температурою і може поглинати великі об’єми виділень. Фото MedStar Health

Через використання генераторів та інших альтернативних джерел струму збільшується ймовірність отримати опік. Додайте сюди ризики, коли ми, щоб зігрітися, вмикаємо обігрівальні прилади й нон-стоп п'ємо гарячі напої (на робочому місці та навіть у ліжку), а тепер через відімкнення електроенергії ще й частіше запалюємо свічки.

Як правильно надати першу допомогу собі та іншим у разі термічного опіку, розповіли фахівці Центру громадського здоров’я України.

Як і обмороження, про які «ДЗ» писав в одному з попередніх но­мерів, опіки бувають чотирьох ступенів, залежно від обсягу та гли­бини отриманих ушкоджень:

  • I ступінь — ушкоджується тільки верхній шар шкіри. Виникають знайомі нам усім почервоніння, набряк, відчуття печіння. У місці опіку може підвищитися температура тіла. Людина може також скаржитися на помірний біль.
  • II ступінь — руйнуються глибші шари епідермісу. З’являються пухирі, наповнені рідиною.
  • III ступінь — шкірні покриви ушкоджуються на більшу глибину (іноді - включно з підшкірною клітковиною). Опік супроводжується некрозом тканин, тому рана може бути темною і навіть чорною. Її може вкривати суха кірка.
  • IV ступінь — шкіра обвуглюється, ушкоджуються м’язи, а по­декуди й кістки. Постраждалий відчуває нестерпний біль. Тканини відмирають, тому рана вкривається темно-сірим струпом.

Як діяти у випадках опіків вогнем, га­рячою рідиною, парою або розпеченим предметом:

  • Зупиніть контакт із джерелом опіку. Зніміть гарячий або обгорілий одяг, при­краси, тісні речі поблизу ураженої ділянки, але за умови, що ті не прилипли до шкіри! У разі, якщо так сталося, спробуйте обереж­но розрізати одяг, не зачіпаючи ушкодженої частини тіла.
  • Щоб зменшити біль, охолодіть обпе­чене місце холодною водою чи холодним компресом, але лід не прикладайте. Охоло­дження ефективне, якщо триває впродовж 20 хвилин протягом перших трьох годин після контакту з джерелом опіку. Неушко­джені ділянки повинні залишатися сухими й теплими. Не можна охолоджувати потерпі­лого, якщо температура його тіла знизила­ся до +350С.
  • Якщо в домашній аптечці є проти­опікова пов’язка, скористайтеся нею. Вона охолодить обпечену ділянку, зменшить ві­рогідність появи опікових пухирів і захис­тить рану від механічних пошкоджень та інфікування. Така пов’язка не прилипає до місця ушкодження й не травмує його, ство­рює в ураженій ділянці середовище з по­стійною вологістю та температурою і може поглинати великі об'єми виділень.

Як правильно накласти протиопікову пов’язку?

  • Зніміть верхню захисну плівку, при­кладіть пов’язку до рани, після чого зніміть плівку з іншого боку. Зафіксуйте бинтом або лейкопластирем.
  • За відсутності спеціальної протиопіко­вої пов’язки прикладіть до місця опіку суху стерильну марлеву пов’язку або ж просто шматок чистої тканини. У жодному разі не змащуйте рану мазями, оліями, не обпри­скуйте її спреями.
  • Щоб зменшити інтоксикацію та уник­нути зневоднення, потрібно багато пити.
  • Можна також дати знеболювальне, наприклад, ібупрофен чи парацетамол. Ці лікарські засоби полегшують біль будь-якого типу та інтенсивності.
  • Якщо людина обпекла обличчя чи очі, то краще, щоб вона сиділа. Це дозволить зменшити набряк. Крім того, опіки обличчя, особливо ті, які постраждалий отримав в закритому приміщенні, можуть поєднува­тися з ураженням дихальних шляхів. Якщо у вас є пульсоксиметр (придбали його під час пандемії COVID-19), зможете контролювати сатурацію потерпілого (насичення його крові киснем) й у разі виникнення про­блем повідомити про це лікарів.

Коли потрібно викликати «швидку»?

  • опік поверхні площі тіла у дорослого становить 10% і більше;
  • у дитини — 5% і більше;
  • крім опіку, людина отримала ще й травму;
  • обпекла дихальні шляхи та очі.

Зверніть увагу, що постраждалі з вели­кою площею опіків особливо схильні до пе­рехолодження. У такій ситуації необхідно запобігти втраті тепла організмом, зігріти потерпілого. Для цього накрийте його ков­дрою або теплим одягом.

Чого робити категорично не можна:

  • використовувати для охолоджен­ня лід, бо так ви спровокуєте гіпотермію — патологічний стан, який виникає у разі зниження температури тіла до +350С і нижче;
  • змащувати опікову рану олією, соком алое, продуктами тваринного походження, зокрема вершковим маслом чи сметаною, присипати борошном;
  • використовувати будь-які мазі чи гелі до приїзду бригади екстреної медичної до­помоги;
  • проколювати пухирі у разі їх появи. Якщо пухир випадково розірвався, накла­діть на уражену частину тіла чисту стериль­ну пов’язку;
  • наносити засоби, що містять спирт. Так ви тільки посилите опік.

Зверніть увагу на те, що рівень інтен­сивності болю не завжди пов’язаний з гли­биною опіку. Часом людина зі серйозними опіками може стверджувати, що її «майже нічого не болить».

Схожі новини