Передплата 2024 «Добра кухня»

Молочниця і дієта за цієї хвороби

Якщо до вас «підкралася» молочниця — знайте, чим харчуватися, щоб прогнати непрохану гостю

З молочницею сьогодні можна ефективно справлятися з допо­могою протигрибкових медика­ментів
З молочницею сьогодні можна ефективно справлятися з допо­могою протигрибкових медика­ментів

Грибний бунт

Молочниця — це вид грибкової інфекції, збудником якої є дріж­джоподібні гриби роду Candida. Тому в медичній літературі молоч­ниця відома як кандидоз. Кандиди — умовно-патогенні грибки. Вони є складовою частиною нормаль­ної мікрофлори ротової порожни­ни, товстого кишечнику і піхви у більшості здорових жінок.

Молочниця виникає тоді, коли грибки розмножуються в дуже ве­ликій кількості, або відбувається інфікування іншим, більш пато­генним штамом.

Як правило, молочниця роз­вивається за зниження імунітету або ж внаслідок антибіотикотера­пії. Також пусковим чинником за­хворювання може стати клімакс, носіння вузької (тісної) і незручної білизни, вагітність або ж викорис­тання засобів контрацепції.

Симптоми і лікування

Характерними симптомами кан­дидозу є свербіж, больові відчуття, відчуття печіння, білі виділення на слизових оболонках (у піхві, на язи­ці). А у чоловіків це почервоніння крайньої плоті і білий наліт.

Жінки будь-які піхвові виділення часто приймають за кандидоз, не­зважаючи на те, що це захворюван­ня трапляється рідко. Встановити справжній діагноз можна тільки за допомогою лабораторних аналізів.

З молочницею сьогодні можна ефективно справлятися з допо­могою протигрибкових медика­ментів. Однак самолікуванням займатися не варто. Лікувати па­цієнтів, які займалися самоліку­ванням, буває дуже важко. Якщо який-небудь препарат допоміг вашим знайомим, це не факт, що він підійде вам.

Дієта — запорука швидкого одужання

Під час лікування від кандидозу лікар вам обов’язково дасть реко­мендації стосовно дієти, якої вар­то дотримуватися під час усього курсу лікування.

Дієтичне харчування за молоч­ниці, в першу чергу, має бути зба­гачене продуктами, які володіють протигрибковою дією. З іншого боку, необхідно стимулювати ро­боту імунної системи і, відповідно, харчуватися продуктами-імунос­тимуляторами. Ідеальним засо­бом, який задовольняє обидві по­зиції, є часник. Він ефективний як під час лікування від кандидозу, так і для профілактики молочни­ці. Його антигрибкові властивості підтвердили ізраїльські вчені, які показали, що часниковий екс­тракт пригнічує ріст грибкової культури.

З іншого боку, вам необхідно поповнити організм природни­ми конкурентами грибків — бак­теріями. Тому під час лікування молочниці дуже ефективне вжи­вання йогуртів з живими культу­рами корисних бактерій. Однак уникайте солодких йогуртів. Цу­кор, що міститься в них, тільки сприяє росту грибкової флори. Деякі дослідження показують, що регулярне вживання кисло­молочних продуктів з корисними бактеріальними культурами зни­жує ризик розвитку молочниці на 35−40%!

Що можна і потрібно вживати?

  • Всі овочі і несолодкі фрукти. Бажано все їсти в сирому вигляді, проте допускається варіння, туш­кування або запікання. Смажити на відкритому вогні лікарі не реко­мендують.
  • За молочниці можна вживати і нежирні сорти м’яса, птиці та риби.
  • Крупи і черствий хліб, ба­жано грубого помелу, з низьким вмістом рафінованих вуглеводів.
  • Всі бобові.
  • Прянощі. Спеції непогано бо­рються з грибковими культурами.
  • Вітамінні препарати підси­люють опір організму і підвищу­ють імунітет.

Що виключити з раціону харчування?

  • Всі продукти, в яких містить­ся цукор, і такі прості вуглеводи: фруктозу, галактозу, мальтозу, глікоген, сорбіт, моносахариди, глюкозу, сахарозу. Звичайно ж, повністю уникнути таких компо­нентів вам не вдасться, тому зве­діть їх споживання до мінімуму.
  • Фруктові соки і солодкі фрук­ти: виноград, сухофрукти та інші.
  • Продукти, що містять дріж­джі: пиво, хліб та інші хлібобулочні вироби.
  • Оцет і алкоголь.
  • Соуси: кетчупи, майонези, гірчицю, соєвий соус.
  • Копченості.

Нінель Кузнецька.