Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не знаючи броду, не лізь у воду

Купатися у відкри­тих водоймах можна лише тоді, коли тем­пература води в них не нижча за 19-20°С

Купальний сезон у розпалі. Водні процедури корисні для здоров’я: вони зміцнюють серцево-судинну та нервову системи, загартовують організм, покращують обмін речовин. Головне – не перетворити одне з найбільших насолод спекотного сезону на справжню проблему.

Загальні правила

Купатися у відкри­тих водоймах можна лише тоді, коли тем­пература води в них не нижча за 19-20°С.

Найкращий час для купання – з 9-ї ранку до 12-ї години, потім через 2-3 години після обіду. А ось у розпал сонця у воді краще не хлюпатися, особливо, якщо у вас проблеми з серцево-судин­ною системою.

Перед тим, як увійти у воду, проведіть деякий час на сонечку, виконайте кілька простих фізичних вправ, щоб розігріти­ся. У воді намагайтеся постійно активно рухатися – це допоможе уникнути пере­охолодження. А от якщо ви довгий час насолоджувалися на березі спекотним сонцем, не потрібно різко йти купатися – зміна температур загрожує спазмом діа­фрагми і зупинкою дихання, судомами. Особливу обережність треба виявляти літнім людям.

Не зайвим буде нагадати про одну з найчастіших травм на воді – «вклиню­вання» хребта в череп. Це відбувається в тому випадку, коли людина пірнає голо­вою вниз на малій глибині. Тому краще заходити у воду поступово, особливо у незнайомих місцях.

Не намагайтеся жартома «топити» одне одного

Це може закінчитися тим, що людина потоне по-справжньому, ще й прихопивши в глибину свого приятеля: у паніці люди не контролюють свої дії, по­чинають хапати за руки, чіпляються що­сили, внаслідок під воду йдуть уже двоє.

Вкрай небезпечно переоцінювати свої сили. Не варто намагатися перепливати річки, озера та водоймища, запливати за буйки. Навіть якщо ви часто відвідуєте басейн і впевнені, що почуваєтеся у річ­ці як риба у воді, не тіштеся: купатися краще в місцях з пологим чистим дном і тихою течією. Не вміючи плавати, не за­ходьте у воду вище пояса.

Потрапивши у вир, не панікуйте. На­беріть у легені більше повітря, пориньте глибше у воду і, різко вигрібаючи руками та ногами, відпливайте убік від вирви.

Що робити, якщо в холодній воді ногу звела судома? Найкраще негайно вийти на берег. Якщо такої можливості немає, змініть стиль плавання, перекиньтеся на спину. Завжди майте напоготові ан­глійську шпильку, яку можна прикріпити до плавок або купальника з виворітного боку. Достатньо зробити 1-2 сильні уко­ли шпилькою в ділянці литкового м’яза – і судоми минуть. Ще один варіант – по­ринути з головою у воду і, випрямивши ногу, рукою сильно потягнути на себе ступню за великий палець.

Тим, хто звик після купань не витира­тись рушником, а сохнути під сонечком, треба знати, що мокрі плавки чи купаль­ник можуть стати причиною серйозних неприємностей. Висихаючи, мокрий одяг забирає від тіла тепло. Тому за най­меншого вітру ви ризикуєте отримати захворювання сечостатевої системи. У жінок можуть постраждати придатки, яєчники, для чоловіків основна небезпе­ка – передміхурова залоза, загострення геморою та проктиту (запалення слизо­вої оболонки прямої кишки).

Що робити, якщо у вас на очах тоне людина?

Пам’ятайте: підпливати до неї поодинці небезпечно. Кращий ви­хід – покликати на допомогу, кинути їй мотузку, надутий матрац або рятувальне коло. Якщо є кому вас підстрахувати і ви ризикнули підпливти близько, зумійте обхопити руками того, хто тоне, ззаду, за пахви.

Транспортувати потерпілого потрібно так, щоб його дихальні шляхи були над поверхнею води. Якщо доставлений на берег перебуває у несвідомому стані, необхідно звільнити дихальні шляхи від води. Для цього нахиліть його через колі­но, поклавши на живіт головою вниз. По­тім натисніть на спину кілька разів.

Дитину або підлітка можна взяти за ноги та потрясти головою вниз. Якщо стан не покращився, необхідно провести штучну вентиляцію легень та непрямий масаж серця.

Купання у відкритих водоймах вима­гає певного запасу сил. Тому воно про­типоказане за схильності до кровотеч, гострих запальних та гарячкових захво­рювань, серйозних хвороб серця, судин та нирок. Жінкам у другій половині вагіт­ності також краще утриматися від купан­ня.

Схожі новини