Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Щоб не стати жертвою борщівника

Влітку частою причиною звернень до лікарів є опіки борщівником Сосоновського – вкрай отруйної рослини, яка рясно росте обабіч доріг, поблизу осель

Безпосередній дотик до борщівника жодних неприємних відчуттів не викликає, але через деякий час від контакту з росли­ною на шкірі з’являється темна пляма, яка на сонці починає червоніти.

Якщо ви обпе­клися сьогодні, то перші симптоми можуть з’явитися завтра або ще пізніше, через що багато постраждалих не пов’язують рап­тові опіки з прогулянками по траві. Після плям на ураженій шкірі з’являються пухирі, наповнені рідиною, такі ж, як за будь-якого термічного опіку другого ступеня. Якщо ділянки ураження великі, підвищується температура тіла.

Опіки борщівником – це один з видів фітодерматитів, запалення шкіри, яке спричиняють хімічні речовини, що виділяються рослинами. До симптомів фітодерматитів можуть приєднатися алер­гічний кон’юнктивіт та риніт, бронхоспас­тичний синдром, алергічний бронхіт, ток­сидермія (гостре запалення шкіри). Через пошкоджену шкіру отрута рослини потра­пляє всередину і поступово отруює орга­нізм: з’являються слабкість, головний біль, запаморочення, дряпання в горлі, спазми у животі, блювота, діарея (як за харчового отруєння). У людини, схильної до сильних алергічних реакцій, можуть розвинутися і більш серйозні ускладнення: розлади зору та слуху і навіть параліч.

Як надати першу допомогу?

У най­ближчі два тижні слід максимально оберіга­ти уражені ділянки шкіри від впливу соняч­ного світла – це знизить важкість ураження тканин і допоможе запобігти появі пухирів, обійдеться лише лущенням шкіри.

Якщо контакт з борщівником залишився непоміченим, що часто трапляється з дітьми, і вже з’явилася пляма або пухирі, акуратно промийте уражену ділянку розчином хлор­гексидину або фурациліну, дайте підсохнути, накладіть нетугу суху марлеву пов’язку. Пу­хирі не можна проколювати – це лише спо­вільнить загоєння і оголить дно опіку. Слід звернутися до лікаря, який зможе оцінити ступінь ураження і необхідність госпіталізації.

З «домашніх» засобів допоможуть при­мочки з міцного чорного чаю, кори дуба. Вони підсушать опік, знімуть запалення. Увага: опік борщівником відносять до хіміч­них, тому протиопікові засоби типу панте­нол-спрею не допоможуть.

Галина Гірняк, лікар загальної практики сімейної медицини.

Схожі новини