Передплата 2024 «Добра кухня»

Жіночий жах на ім’я Синя Борода

Як народжуються моторошні легенди.

1697 рік. Шарль Перро пише казку про Синю Бороду. Й відтоді, ось уже протягом 320 років, ця історія наводить жах на кожного, хто її читає вперше. Хто був прототипом Синьої Бороди? А чи цей персонаж — вигадка письменника?

Як запевняє Вікіпедія, Синя Борода — це вигадана особа, вбивця кількох своїх дружин, найбільш відомий за однойменною казкою Шарля Перро. Однак він має свого прототипа. Ним вважається маршал Франції Жиль де Ре.

Отже, легендарний Жиль (Жюль) де Ре. Французький дворянин, сподвижник Жанни д’Арк. Військову кар’єру зробив, воюючи пліч-о-пліч з Орлеанською Дівою. Герой. Його відчайдушна спроба звільнити Жанну з полону увійшла в історію як подвиг, взірець відданості та самопожертви. Найблагороднішому щодо жінки чоловікові судилося залишитися у пам’яті європейців завдяки геть протилежному…

Після закінчення війни з Англією маршал де Ре повернувся у родовий замок. І що ж? Кохана дружина його покинула, брат домігся поділу батьківського спадку. Герой війни заплутався у боргах й від безвиході та відчаю заходився шукати розради... в алхімії.

У ті часи чимало ентузіастів збагачення були охоплені лихоманкою перетворення свинцю на золото. Де Ре вірив, що саме йому судилося знайти «золоту» формулу. Відомий італійський чорнокнижник Брегонті переконав маршала, що для цього необхідна... кров дітей. Довірені помічники французького аристократа обманом заманювали дітей у замок, а де Ре власноруч позбавляв їх життя. Протягом п’яти років він, за різними оцінками, вбив від 300 до 800 дітей.

За розслідування жахливих зникнень узявся єпископ Нантський. Саме він, провівши ретельну роботу, й довів, що герой Столітньої війни та маніяк-убивця — одна й та сама особа. Барона де Ре засудили до страти, тіло його спалили на вогнищі, а попіл розвіяли з вітром.

З часом ім’я вбивці обросло новими подробицями, здогадками та легендами. А Шарль Перро, захоплений почутим, виклав цю історію у своєму переказі. У його варіанті постали страчені дружини, борода вбивці набула синього кольору... На світ з’явився моторошний злочинець — Синя Борода, який вбив шестеро своїх дружин, одну за одною, лише за те, що вони порушили заборону входити до зачиненої кімнати...