Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як Зубочистка Залізною леді стала

Опоненти називали Маргарет Тетчер «викрадачкою молока».

Рівно 90 років тому, 13 жовтня 1925 року, народилася одна із найяскравіших особистостей політичної сцени Великої Британії Маргарет Тетчер. Вона протрималася на посту прем’єр-міністра цілих 11 років. Жіночною політику Тетчер назвати було, м’яко кажучи, важко. Прізвисько Залізна леді вона отримала недарма. “ВЗ” підготував найцікавіші факти із життя цієї неординарної жінки.

Маргарет росла разом зі старшою сестрою Мюріел над бакалійною крамницею. Її батько-бакалійник мав квартиру над магазином, поруч із залізницею. У квартирі майбутньої політичної зірки не було ні гарячої води, ні туалету. Це не завадило Меґґі не тільки відмінно навчатися, а й грати на піаніно, займатися хокеєм на траві, плавати і ходити на курси поетичної майстерності.

У дев’ять років, коли Маргарет Тетчер отримувала нагороду за перемогу у шкільних змаганнях, один із вчителів необережно сказав, що їй пощастило. На що дівчина заперечила: “Ні, я це заслужила!”. До речі, за гострий розум і не менш гострий язик однокласники прозивали Меґґі Зубочисткою.

Батько Тетчер Альфред Робертс якось сказав, що Маргарет на 99,5% - досконалість, а 0,5% - це недостатність сердечності.

Коханого Маргарет відвоювала її сестра. Молодий шотландський фермер, який залицявся до дівчини, несподівано зацікавився її сестрою Мюріел, яка була повною протилежністю Маргарет. Молодшій сестрі було більше до душі кулінарія і домашнє господарство.

Маргарет отримала освіту хіміка і навіть кілька років працювала хіміком-дослідником, розробляючи емульсифікатори для виробництва морозива.

Шлюб Маргарет із підприємцем Денісом Тетчером називали шлюбом за розрахунком. Подейкують, що завдяки чоловікові вона змогла здобути юридичну освіту, зайнятися адвокатською практикою й оплатити передвиборчу боротьбу за місце у Палаті громад.

На посту прем’єр-міністра Маргарет Тетчер змогла вивести країну з економічної кризи кінця 70-х років минулого століття і відновити імідж Великої Британії як світової держави. Використовувала при цьому жорсткі і непопулярні методи, такі, як приватизація держкомпаній, згортання соціальних програм і відмова від підтримки безперспективних підприємств. Політика Тетчер отримала назву «тетчеризм». Довше, ніж Маргарет Тетчер, у двадцятому столітті Британією керував тільки Вінстон Черчілль.

Тетчер отримала прізвисько “викрадачка молока” від супротивників-лейбористів. Так відреагували на розпорядження Тетчер на посаді міністра освіти скасувати безкоштовну роздачу молока школярам.

Після різкої критики Тетчер Радянського Союзу газета міністерства оборони СРСР “Червона зірка” прозвала жінку-політика Залізною дамою. Переклад цього прізвиська в англійській газеті The Sunday Times Залізна леді міцно закріпився за Маргарет.

Дочка Тетчер, Керолл, стала журналісткою. У своїй книзі “За парапетом” вона називає батьківське гніздо “шафою-морозилкою, позбавленою любові”.

Про очільника СРСР Михайла Горбачова Маргарет говорила, що він хороший всім, єдине, що його псує, — дружина.

З 2002 року здоров’я Тетчер почало погіршуватися. Вона перенесла кілька мікроінсультів, отримала перелом руки. У 2011 році Маргарет Тетчер запросили на весілля принца Вільяма і Кетрін Міддлтон. Проте вона не змогла бути присутньою на церемонії через погане самопочуття. 21 грудня 2012 року Залізна леді перенесла операцію з видалення наросту на сечовому міхурі.

Маргарет Тетчер померла 8 квітня 2013 року у Лондоні після перенесеного інсульту. Прес-секретар Тетчер підтвердив її смерть о 12.52 за місцевим часом. Спікер Букінгемського палацу тоді виголосив: “Королева була засмучена новиною про смерть баронеси Тетчер. Її Величність надішле сім’ї приватного листа зі співчуттям”.

«Залізні цитати» Залізної леді:

Коли характер проявляє жінка, про неї кажуть «стерво». Коли характер проявляє чоловік, про нього говорять «чудовий хлопець».

Поразка? Я не розумію значення цього слова.

l Кожна жінка, знайома з проблемами ведення домашнього господарства, близька до того, щоб розуміти проблеми управління країною.

Півень, можливо, добре кукурікає, але яйця все-таки несе курка.

Ніхто б і не пам’ятав про «доброго самаритянина», якби у нього були тільки благі наміри. У нього також були і гроші.

Якщо ви хочете щось обговорити — йдіть до чоловіка, якщо хочете реально зробити — йдіть до жінки.

Будинок повинен бути центром, але не кордоном життя жінок.

Персональним нападам на мене тільки радію. Значить, інших політичних аргументів у супротивника вже не залишилося.

Робити все з відкритим серцем — не найкраща ідея. Серце повин­не залишатися закритим, так воно краще функціонує.

Без економічної свободи ніякої іншої свободи бути не може.

90% наших турбот стосується того, що ніколи не трапиться.

Як правило, мені достатньо 10 секунд, щоб скласти думку про людину, і потім вона рідко змінюється.

Зовсім не обов’язково погоджуватися зі співрозмовником, щоб знайти з ним спільну мову.

Бути могутньою — це як бути справжньою леді. Якщо вам доводиться нагадувати людям, що ви нею є, ви нею точно не є.