Передплата 2024 ВЗ

Мерилін Монро та її чоловіки

Ця кінодіва створила неперевершений образ сексуальної блондинки – мрії мільйонів.

5 серпня 1962 року, 53 роки тому, Мерилін Монро завершила життя самогубством… І поки експерти дискутують над причинами її смерті та створюють ймовірні комп’ютерні зображення як би нині виглядала знаменита діва, у серцях багатьох Мерилін Монро залишиться білокурою красунею із невинним поглядом та спокусливо піднятою вітром сукнею. Цей, а також десятки інших знаменитих образів легендарної блондинки затьмарювали розум сотням чоловікам. Вона ж шукала одного-єдиного…

Справжні ім’я та прізвище Мерилін Монро Норма Джин Бейкер Мортенсон. Секс-символ Америки, предмет мрій тисяч чоловіків, красуня, якій заздрили мільйони жінок, актриса, чий стрімкий злет на вершину кіноолімпу здавався дивом, мала трагічне життя. 

Шлюб-помилка

Коли Нормі Джин виповнилося 16 років, її опікунка, Грейс Еткінсон МакКі, разом зі своїм сімейством зібралася переї-

жджати в інше місто. Вони не хотіли брати з собою Норму — дівчина стала тягарем для небагатої сім’ї. Її поспішно видали заміж за Джима Дагерті. Молодому чоловікові було лише 20 років, він працював у похоронному бюро. Одруження відбулося 19 червня 1942 року. Норма кинула школу і оселилася у Джима. Через рік після весілля Джим знайшов роботу на торговому флоті, а Норма почала кар’єру моделі. У переддень Різдва 1945 року Дагерті поставив Нормі ультиматум: обрати щось одне - зніматися для журналів або бути його дружиною. Норма Джин ухилилася від відповіді і Дагерті знову пішов у море. Там і отримав від майбутньої Мерилін Монро послання, у якому були папери для розлучення. 

13 вересня 1946 року суд штату Невада розлучив Норму та Джима. Більше вони ніколи не зустрічалися. Згодом Мерилін охарактеризує цей шлюб як «помилку молодості». 

Шлюб довжиною у дев’ять місяців

Попри те, що давно гуляли чутки про роман Мерилін Монро і зірки бейсболу Джо Ді Маджо, у вересні 1952 року Ді Маджо і Мерилін заявили пресі, що спільних планів на майбутнє у них немає. А в січні 1954 року вони одружилися. Та Ді Маджо не подобалося, що Мерилін виставляла напоказ своє тіло. Зірка бейсболу був надзвичайно ревнивий, інколи конфлікт між подружжям завершувався бійкою. У жовтні 1954 року Мерилін заявила, що вони з Джо зібралися розлучатися. Хоча цей шлюб протримався всього дев’ять місяців, Ді все життя допомагав Мерилін. Він приїхав до неї під час депресії зірки через розлучення з Артуром Міллером. Саме Ді організував похорон білокурої красуні. 

Інтелектуальний шлюб

На момент знайомства з Мерилін драматург Артур Міллер був одружений і мав двох дітей. «Він захопив мене тим, що розумний. У нього розум сильніший, аніж у будь-якого з чоловіків, яких коли-небудь знала. Він розуміє моє прагнення до самовдосконалення», - говорила у численних інтерв’ю Мерилін про Міллера… Вони познайомилися у 1950 році у Голлівуді. Після цього довго не бачилися і зустрілися знову лише у 1955 році. Протягом року пара зустрічалася таємно. На початку 1956 року Міллер розлучився зі своєю першою дружиною. У тому ж році відбулися слухання справи про членство Артура Міллера у комуністичній партії, внаслідок якого він був засуджений до тюремного ув’язнення на один рік. Після апеляції - виправданий. Мерилін, не боячись зіпсувати кар’єру, всіляко підтримувала його. Кінодіва та драматург одружилися влітку 1956 року. Їхній шлюб тривав чотири з половиною роки і був найдовшим з усіх шлюбів Мерилін Монро. Актриса називала Артура «своїм життям». Та попри це, 20 січня 1961 року зірки розлучилися. Офіційною причиною вказали — «відмінність характерів»… 

Шлюб-жарт

Є версія, що Мерилін Монро декілька днів перебувала у шлюбі з письменником Робертом Слетцером. За словами самого Слетцера, вони одружилися у Мехіко. Через кілька днів повернулися у Лос-Анджелес, попередньо розірвавши свідоцтво про шлюб. Мерилін і Роберт домовилися, що їхній шлюб буде «жартом». Незважаючи на це, протягом усього життя Роберт залишався одним з небагатьох, кому Мерилін могла довіряти. Після офіційної заяви влади про самогубство Монро, Роберт почав особисте розслідування загибелі зірки. Саме завдяки Роберту Слетцеру офіційна версія про самогубство Мерилін була поставлена під сумнів і громадськість заговорила про вбивство. 

Фатальні романи

У 1961 році Мерилін познайомилася з Джоном Кеннеді, який згодом став президентом США. Ходили чутки про їхній роман, а також про стосунки Мерилін з братом президента Робертом. Чутки про інтимний зв’язок президента з Монро почали поширюватися з травня 1962 року — тоді актриса перед двадцятитисячним натовпом, що зібрався у Медісон-Сквер-Гарден, виконала для Джона Кеннеді закоханим голосом знамениту пісеньку «З днем народження». Саме братів Кеннеді звинувачують у причетності до смерті Монро. За однією з гіпотез, Мерилін Монро вбили, щоб уникнути скандального розголосу позашлюбного зв’язку двох головних представників наймогутнішого у США політичного клану. Ходять версії, що Роберт Кеннеді, прагнучи порвати з актрисою, став причиною її суїциду. За кілька днів до своєї смерті Монро нібито скаржилася Роберту Слетцеру, що «Боббі» її уникає. «Я могла б скликати прес-конференцію і розповісти про це», - казала йому кінодіва.

Замість епілогу

 В одному з інтерв’ю актриса-легенда казала: “Можливо, це правда, і моя єдина і найуспішніша роль — Мерилін Монро. Якби ж мене не вважали тупою блондинкою! Я згодна грати мрію мільйонів Мерилін Монро, лише б люди повірили, що всередині цієї блондинки не пусто, що у неї є мозок. Якби ж до мене не ставилися як до красивого і дурненького котеняти»…