Передплата 2024 ВЗ

Кредобанк розпочинає нову програму фінансової та грантової підтримки українського бізнесу за підтримки уряду Німеччини

Кредобанк розпочав співпрацю з німецьким фондом фінансової групи German Sparkassenstiftung for International Cooperation (GSIC). Фінансування здійснюватиметься урядом Німеччини у рамках програми «Доступ до фінансування та підтримка стійкості ММСП в Україні 2». На першому етапі банк зможе надати грантову підтримку українському бізнесу в обсязі 800 тисяч євро

Фінансування та грантову підтримку в рамках партнерства зможуть отримати мікро- та малі підприємства для реалізації невеликих проектів. У пріоритеті програми — фінансування внутрішньо переміщених підприємств та підприємств у громадах, які їх приймають, а також підприємства з деокупованих територій та пріоритетних галузей економіки.

Розмір грантової компенсації інвестиційних кредитів сягатиме до 30% від вартості відповідних проєктів, а максимальний грант для кінцевого бенефіціара може скласти до 30 000 євро. Взяти участь в ініціативі зможуть представники українського бізнесу без обмеження за видами економічної діяльності.

«Кредобанк продовжує роботу над залученням коштів для грантової підтримки своїх клієнтів малого та середнього бізнесу. Першим успішним досвідом роботи банку в таких програмах є програма SME Competitiveness in Eastern Partnership від ЄБРР. Менше ніж за два місяці Кредобанк профінансував клієнтів на суму 7,5 млн. євро, що дозволить клієнтам банку отримати грантової допомоги в розмірі 1,5 млн. євро. Завдяки грантовій програмі Sparkassenstiftung ми зможемо підтримати малий український бізнес, а пріоритетним завданням для банку стане скерування цієї підтримки на кредитування сільського господарства, виробництва продуктів харчування, логістики, підприємств виробничої та переробної галузей.», — говорить голова правління АТ «Кредобанк» Єжи Яцек Шугаєв.

Старт програми «Доступ до фінансування та підтримка стійкості ММСП в Україні 2» в Кредобанку запланований на листопад 2023 року.

Програму можна поєднувати з програмами розподілу ризику, які реалізовуються в Кредобанку разом з Європейським банком реконструкції та розвитку та Європейською комісією/Bankiem Gospodarstwa Krajowego, а також державною програмою «Доступні кредити 5−7−9%», що може створювати ще сильніший ефект для українського бізнесу, який в умовах війни потребує фінансування та підтримки. Меморандум, підписаний між усіма сторонами, дає можливість вже зараз включати клієнтів в портфель тих, хто отримає грант.

«Ми раді вітати Кредобанк серед партнерів програми. Наша місія — розвивати фінансову сферу та економіку, зокрема, малий та середній бізнес. Малі та середні підприємства сьогодні складають 80% економіки європейських країн, таке ж значення вони мають і в Україні. Водночас в охопленій війною Україні ця підтримка набуває іншого виміру та значення — тут допомога бізнесу і фінансовій сфері рятує життя, зберігає робочі місця та допомагає працювати усій системі. Цей проект важливий для нас, і ми раді розвивати його з Кредобанком», — говорить Міхаель Бек, керівник проектів German Sparkassenstiftung for International Cooperation (GSIC) в Європі, Центральній Азії, Близькому Сході та Північній Африці.

Проєкт «Доступ до фінансування та підтримка стійкості ММСП в Україні 2» реалізується в рамках програми міжнародного співробітництва ReACT4UA (Resilience/Recovery — Accession — Competitiveness — Trade), який фінансується урядом Німеччини та реалізується німецькою федеральною компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» у співпраці з German Sparkassenstiftung for International Cooperation (GSIC), Фондом розвитку підприємництва (ФРП) та партнерськими фінансовими установами.

Довідка:

Кредобанк заснований у Львові у 1990 році, віднесений Національним банком України до системно важливих банків України та входить до фінансової групи PKO Bank Polski — найбільшої фінансової інституції Польщі та однієї з найбільших фінансових груп Центрально-Східної Європи. Домінуючий підрозділ групи — найбільший банк Польщі PKO Bank Polski зі 100-літньою історією, один з найстійкіших банків Європи за результатами стрес-тестів Європейської адміністрації банківського нагляду (липень 2021 р.).

Кредобанк пропонує повний спектр послуг для роздрібних клієнтів, підприємств малого, середнього та великого бізнесу України. Банк активно кредитує малий, середній та великий бізнес, пропонуючи низку спеціальних програм та грантів у межах співпраці з ЄБРР та Європейською комісією, а також бере активну участь в державних програмах підтримки українського бізнесу. Банк має кредитний рейтинг за національною шкалою на найвищому рівні uaAAA зі стабільним прогнозом та короткостроковий кредитний рейтинг банку на найвищому рівні uaK1 від агентств «Стандарт-Рейтинг» та «Експерт-Рейтинг».

Пресслужба АТ «Кредобанк»

Схожі новини