Передплата 2024 «Добра кухня»

«Причетних до цієї економічної афери уже допитують»

У Територіальному управлінні БЕБ у Львівській області розповіли нові деталі розслідування справи щодо знайденого складу з «гуманітаркою»

Кількість прихованої “гуманітарки” вражає: ущерть забиті склади площею 1600 “квадратів”. Тільки консервів виявлено 74 тонни – на 20 мільйонів гривень. Фото Бюро економічної безпеки
Кількість прихованої “гуманітарки” вражає: ущерть забиті склади площею 1600 “квадратів”. Тільки консервів виявлено 74 тонни – на 20 мільйонів гривень. Фото Бюро економічної безпеки

На початку травня детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки (БЕБ) у Львівській області скерували до суду клопотання про арешт майна, знайденого на складі гуманітарної допомоги на території Львівщини — з метою збереження речових доказів у резонансній кримінальній справі. За інформацією сайту «Наші гроші. Львів», орендовані склади з гуманітарними вантажами розташовані у колишньому курнику, який переробили під складські приміщення. Йдеться про село Убині, що за 35 кілометрів від Львова.

Земельну ділянку площею понад 6 га, де розташовані ці склади, з 2019 року орендує підприємець ро­дом з Волині, співвласник — аграрій із Львівщини. Власник агрокомпа­нії підтвердив, що на складі трива­ли масштабні обшуки.

Договір оренди на земельну ді­лянку укладено на 20 років.

Контрабандний товар було вияв­лено ще 21 квітня. «У кулуарах» де­тективи й в.о. керівника Теруправ­ління БЕБ Валерій Тацієнко кажуть, що кількість прихованої «гумані­тарки» вражає… Це ущерть заби­ті склади площею 1600 квадратних метрів, тільки консервів виявлено близько 74 тонн — на 20 мільйонів гривень.

Нагадаємо, про незаконний склад гуманітарної допомоги роз­повіли 25 квітня на брифінгу у Львівській ОВА. На складі виявле­но харчові продукти, дитячі товари, постільну білизну, засоби гігієни, побутову хімію, одяг тощо. Детек­тиви встановлюють осіб, які були залучені до ввезення й складуван­ня цієї гуманітарної допомоги.

Щоб завезти цей вантаж, знадо­билося приблизно 60 великих ван­тажівок (фур). Важко уявити, як такі перевезення могли залишитися не­помітними. Принаймні для місцевої влади. Після такого скандалу ке­рівництво Львівської ОВА мало би пояснити громаді, як таке могло статися і чому влада виявилася на­стільки «сліпою». І напевно, мали би вже полетіти чиїсь голови. Але наразі в області усе тихо й спокій­но, начебто жодного масштабного скандалу немає…

Детективи БЕБ підозрюють, що виявлену на складі гуманітарну до­помогу зловмисники планували продавати… У рамках судового клопотання про арешт майна буде оприлюднено інформацію про точ­ну адресу складу. Попередню ін­формацію про те, що склад розта­шований в одному зі сіл Львівської області біля траси Київ — Чоп, по­садовець БЕБ не підтвердив і не спростував.

«Публікації у ЗМІ та розсліду­вання громадських активістів бу­дуть долучені до кримінального провадження. Осіб, яких назива­ють як причетних до афери, зараз допитують, — наголосив Тацієнко. — Продовжуємо допити свідків, які фігурують у справі. Триває досудо­ве розслідування цієї кримінальної справи — економічної афери. Укра­їнці вдячні міжнародним партне­рам за підтримку. І одне із завдань Бюро економічної безпеки — забез­печити, щоб і фінансова, і гумані­тарна допомога від країн-партнерів витрачалася і рухалася за призна­ченням — туди, де ця допомога по­трібна найбільше».

Схожі новини