Передплата 2024 «Добрий господар»

«Невигідний заробіток» можна виключити з періоду, за який обчислюють пенсію

Нововведення у пенсійному законодавстві запровадили на час дії воєнного стану

Низькі доходи під час війни не впливатимуть на розмір пенсії. Фото ілюстративне pexels
Низькі доходи під час війни не впливатимуть на розмір пенсії. Фото ілюстративне pexels

Низькі доходи під час війни не впливатимуть на розмір пенсії. Набули чинності зміни до Закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». Йдеться про внесення змін до статті 40 закону, яка визначає оптимізацію заробітної плати при обчисленні пенсії за періоди страхового стажу під час воєнного стану.

Як повідомила «ВЗ» заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, закон дозволяє, якщо це доцільно, виключити з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяці заробітної плати, нарахованої у період воєнного стану й впродовж трьох місяців після його припинення.

«Не завжди людина має високі заробітки, — каже Руслана Іванкова. — Саме тому передбачено можливість виключення з періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, місяців із невигідним заробітком (низькими коефіцієнтами). Таке «виключення» називають оптимізацією заробітку. Унаслідок оптимізації збільшується зарплата, з якої обчислюється пенсія, а отже, збільшується й розмір пенсії.

Нагадаємо, для обчислення пенсії враховується зарплата за всі періоди страхового стажу, починаючи з липня 2000 року. За бажання пенсіонера та за умови підтвердження довідки про зарплату первинними документами, або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року становить менш ніж 60 місяців, для обчислення пенсії також може враховуватися зарплата за будь-які 60 календарних місяців поспіль страхового стажу — по 30 червня 2000 року.

Нарахована зарплата кожної людини враховується для пенсії через індивідуальний коефіцієнт зарплати. Він визначається за кожен місяць періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, — шляхом співвідношення суми зарплати застрахованої особи та середньої зарплати в Україні".

Схожі новини