Передплата 2024 ВЗ

Гривню відпустили у часткове «вільне плавання»

У перший день нововведення долар в обмінниках підскочив до 40 гривень. Але потім опустився до 37-38

Від 21 травня Національний банк України дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти. Раніше відповідний курс не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%, йдеться на сайті НБУ.

“Зняття обмежень на встановлен­ня курсів, за якими банки продають валюту населенню, поліпшить умови роботи легальних суб’єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу не­легальних операцій. Усе це зробить валютний ринок стійкішим і сприя­тиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегмен­ті”, – зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

У перший день нововведення до­лар в обмінниках Львова підскочив до 40 гривень. Але потім опустився до 37-38, причому ажіотажу в канто­рах не було. Чого ж чекати українцям у зв’язку з нововведенням?

“Вважаю, знімати обмежен­ня на валютні операції, що запро­ваджує НБУ, зараз щонайменше невчасно й недоречно, – вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. – Щонай­менше на період воєнного ста­ну курс гривні повинен бути фік­сованим, так як це зробив НБУ на початку повномасштабного втор­гнення рф в Україну. Тому що війна – це форс-мажорні обставини, за яких НБУ як регулятор пови­нен запроваджувати максималь­но жорсткі умови для валютних операцій і взагалі для фінансових операцій. НБУ має забезпечувати стабільний фіксований курс наці­ональної грошової одиниці, щоб вона на період війни не “провали­лася” у кілька разів і таким чином ще більше не знизила рівень жит­тя українців.

– Що буде далі? Яка може бути курсова “стеля”?

– Це залежатиме від того, ді­ятиме НБУ чи ні. Також багато за­лежить від розвитку військово-по­літичної ситуації на фронті. Якщо ситуація погіршиться, буде глибша девальвація гривні. Якщо на фронті ситуація буде йти на нашу користь, то глибокого зриву курсу грив­ні може не бути. Хоча вважаю, що вже сьогодні, враховуючи, що курс до вторгнення рф був 27, а зараз вже навіть 38, це вже досить глибо­ка девальвація гривні.

– Що робити тепер українцям – продавати долари, притриму­вати, купувати?

– Як бачите, жодного ажіотажу щодо обміну валют немає. Тому що в переважної більшості українців немає зайвих фінансових ресурсів, щоб зараз “бавитися” на валютно­му ринку. Паніка не може реалізу­ватися, тому що нема чим паніку­вати...

Схожі новини