Передплата 2024 «Добра кухня»

2022 року пенсії підвищать аж шість разів

Але навряд чи пенсіонери стануть від того багатшими...

Крім січневого підвищення пенсій, до кінця 2022 року на українців чекає ще п’ять етапів, під час яких українцям підвищать пенсійні виплати. Масово пенсії перерахують лише двічі: з 1 березня – непрацюючим пенсіонерам, із 1 квітня – працюючим.

Чи буде зараховано до страхо­вого стажу період перебування на обліку в Центрі зайнятості? Про це журналістці “ВЗ” розповіла начальни­ця відділу Управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду Укра­їни у Львівській області Любов Ключник.

Любов Ключник
Любов Ключник

– Період, коли особа отримує у Цен­трі зайнятості допомогу із безробіття або допомогу на навчання, зараховується до страхового стажу, – каже Любов Ключ­ник. – До 01.01.2010 – на підставі запи­сів у трудовій книжці або довідки Центру зайнятості, а починаючи з 01.01.2010 – на підставі даних персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України. Але якщо осо­ба отримує одноразову допомогу з без­робіття для організації безробітним під­приємницької діяльності, то цей період до страхового стажу не зараховується.

– А коли чекати на щорічну індекса­цію пенсій?

– Першого дня весни відбудеться що­річна індексація пенсій. Стосуватиметь­ся непрацюючих пенсіонерів, а перераху­нок буде індивідуальним. Сума зростання прив’язана до зростання середньої зарп­лати в Україні та інфляції. Цей перерахунок буде автоматичним. Українцям не потріб­но звертатися до органів Пенсійного фон­ду. З 1 березня індексують надбавки за вік, і пенсіонери віком від 75 до 80 років отри­муватимуть надбавку до пенсії – 400 грн на місяць. Ще одна індексація відбудеться з 1 квітня. Тоді індексують пенсії працюючих пенсіонерів. І ці виплати будуть індивіду­альними: у них врахують нинішню зарплату пенсіонера та отриманий страховий стаж.

Улітку підвищать максимальні та міні­мальні пенсії, – веде далі Любов Ключник. – Вони зростуть на тлі зростання прожит­кового мінімуму. Для пенсіонерів він ста­новитиме 2027 грн. З 1 липня зросте міні­мальна пенсія. Вона збільшиться від 1934 грн до 2027 грн, а максимальна – від 19 ти­сяч 340 до 20 тисяч 270 грн. А потім буде ще два підвищення – з 1 жовтня і з 1 груд­ня. На початку жовтня розшириться про­грама додаткових виплат – на пенсіонерів віком 70-75 років. Вони отримають по 300 грн доплати на місяць. Якщо у них є 30 ро­ків стажу для жінок та 35 для чоловіків, то їхня пенсія не зможе бути меншою за 3000 грн. А наприкінці року підвищать мінімаль­ні та максимальні виплати. Тоді збільшить­ся мінімальна пенсія. Як і прожитковий мі­німум для пенсіонерів, вона збільшиться з 2027 грн до 2093 грн, а максимальна – до 20 тисяч 930 грн. Тоді ж встановлять міні­мальну пенсію у розмірі 2500 грн для не­працюючих пенсіонерів віком 60-70 років за наявності достатнього стажу (30 років для жінок, 35 – для чоловіків). Якщо ж стаж становитиме 20-30 років у жінок та 25-35 років у чоловіків, виплата становитиме від 2093 грн до 2500 грн.

Читайте також: Продукти відпускатимуть за картками?

Схожі новини