Передплата 2024 ВЗ

На Новий рік доба у люкс-готелі у Карпатах – 26 тисяч гривень!

Попри можливий повний локдаун, знайти вільні місця на 31 грудня й 1 січня вкрай складно

Через коронавірусний карантин список місць, куди податися на відпочинок на Новорічні й Різдвяні свята, обмежений. Тож увага наших туристів сконцентрована на українських Карпатах — Яремчі, Буковелі, гірськолижних курортах Львівщини й Закарпаття. Сезон бронювання готелів у Карпатах — у розпалі. Деякі помешкання вже у «стопі». Власники карпатських готелів кажуть, на Новий рік усі номери вже заброньовано. А якщо уряд запровадить на цей час повний локдаун? Готельєри обіцяють, що повернуть гостям гроші.

Цьогоріч ціни на усі послуги в Карпатах «перевалили» за європейські. Добре хоч, що сервіс не завмер на радянсько­му рівні. Наприклад, у Яремчі го­телі переходять на улюблений тип відпочинку багатьох україн­ців, запозичений із Туреччини, — «ультра все включено». Гості мо­жуть, зокрема, безлімітно пити алкоголь (готельєри обіцяють, у «п'яному» меню будуть доро­гі напої — віскі, італійські й фран­цузькі вина), крім триразового харчування, двічі на день гостям подають солодощі, авторські страви, приготовлені на манга­лі, й ексклюзивні «компліменти» в номер. До «ультра все включено» входить також користування СПА. Доба проживання у номері чоти­ризіркового готелю Яремча на таких умовах зросла майже удві­чі. У новорічний сезон за номер класу «стандарт» доведеться ви­класти з гаманця 9 тисяч гривень за добу. Апартаменти та номери класу люкс — 14−26 тисяч гривень за добу (торік люксові номери ко­штували максимум 12 тисяч гри­вень).

«Якщо на зимові свята влада запровадить жорсткий карантин, змушені будемо закритися і зазна­вати збитків, — розповів „ВЗ“ влас­ник готелю у Яремчі Василь Ті­совський. — Гостям повернемо на картки гроші за бронювання. Пра­цюємо з дотриманням усіх каран­тинних норм. У наших номерах є спеціальні ультрафіолетові лам­пи для дезінфікування. У це вкла­ли чималу суму, яку навіть незруч­но називати. Але не шкодую. Якби готель не працював, було би ще гірше».

Карпатські готелі оприлюдни­ли також ціни на новорічні забави. Святкова розважальна програма з їжею, напоями й різними конкур­сами коштуватиме 5−6 тисяч гри­вень з особи.

В Яремчі можна орендувати й окремі кімнати у квартирах, і цілі бу­диночки у карпатському стилі. Хоча ціни на житло цього року підняли на 10−15%, половину номерів на «гаря­чий» зимовий сезон уже заброньо­вано. Вартість квартири на новорічні свята — 1800 гривень на добу, а піс­ля свят просять півтори тисячі. Про­живання у котеджі витягне з гаман­ця 2,5 тисячі гривень за добу, після свят — 2 тисячі.

Цікавлюся цінами на скіпаси (абонементи на катання) у Букове­лі, який через дорожнечу назива­ють українським Куршевелем. Скі­пас на денне катання на гірських спусках — 980 гривень (у святко­вий сезон), нічне катання — трохи дорожче, а віп-абонемент — 1960 грн. Абонемент на катання на ли­жах на 10 днів — майже 16 тисяч гривень. За один оглядовий під­йом у Буковелі правлять 120 гри­вень, у високий туристичний сезон — 290 грн.

Ціни на проживання у готелях Буковелю зашкалюють. У висо­кий туристичний сезон доба про­живання у скромному тризірко­вому готелі — 19 тисяч гривень (у вартість входять сніданок і корис­тування СПА). Апартаменти рівня п’ятизіркового готелю значно до­рожчі — у межах 50−60 тисяч гри­вень. І при цьому забронювати номер із 31 грудня на 1 січня у пре­стижному Radisson Blu Resort, що у Буковелі, неможливо — вільних місць у готелі вже немає… Онлайн-бронювання доступне аж з 10 січ­ня 2021 року. Не знайдеш вільного місця на Новий рік і у буковель­ських котеджах.

«У нас сезон стартує тоді, коли випаде бодай пів метра снігу. Але цього року не лише сніг визнача­тиме, яким буде зимовий турис­тичний сезон, — каже власник готельного і спортивного комп­лексу у Драгобраті Петро Гра­пенюк. — Пандемія і ймовірний повний локдаун можуть перекрес­лити усе: комусь відпочинок, а ко­мусь бізнес. Готові працювати, але як буде — покаже час… На відміну від популярного Буковелю, у го­телях курорту Драгобрат наразі заброньовано 15% номерів. Ціни нормальні. На Новий рік — від 2,5 тисячі гривень за добу. Для всіх клієнтів готелю діє 20%-ва зниж­ка на катання на гірці. Без зниж­ки вартість одного підйому — 30−50 гривень».

Ціни на готельні номери у Кар­патах на Львівщині, зокрема у селі Волосянка Сколівського району, — від 3 тисяч гривень за добу. У пері­од свят значно дорожче. У деяких готелях Волосянки вільні номери є лише з 5 січня 2021 року. Чимало туристів їдуть у Волосянку, щоб по­кататися на лижах на курорті «За­хар Беркут». Абонемент на денне катання — 700 гривень, на вікенд — 800. Цей гірськолижний комп­лекс уже чимало років пропонує учасникам АТО нижчі ціни на скіпа­си — 450 гривень за весь день ка­тання. Оглядові підйоми коштують 250 грн.

Схожі новини