Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уряд знизить норми споживання газу для українців, — Гройсман

Кабінет міністрів сьогодні знизить норми споживання газу для тих, хто користується лише газовою плитою, з 9,8 кубометра до 3,29 кубометра на особу на місяць.

Про це на засіданні уряду сказав Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє Укрінформ.

«Ми бачимо обурення від людей, коли вони отримують платіжки за газ із завищеними нормами споживання. Це відбулося внаслідок того, що рішення уряду, яке робило норми об'єктивними та незавищеними, було скасовано у суді. Ми будемо боротися, щоб відстояти правоту, але нам потрібне нове рішення», — сказав Гройсман.

Він підкреслив, що уряд захищатиме права людей і сьогодні затвердить нове рішення, яким будуть встановлені норми споживання газу.

«Було 3,3 кубометра на людину. Чому людина має платити (за — ред.) 9,8 (кубометра — ред.)? Ми ж розуміємо, що це втричі вище, ніж вона споживає. Ми повертаємося до старих норм. Було 3,3 — стане 3,29. Чомусь у газовому середовищі всі вважають, що на людях треба наживатися. Я і мої колеги категорично проти цього», — наголосив Гройсман.

Очільник уряду закликав людей не платити за завищеними нормами.

«Платіть той обсяг, який споживаєте, або за нормами, які були скасовані через суд, але сьогодні будуть поновлені», — додав Прем'єр-міністр.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабінету міністрів № 203 від 23 березня 2016 року «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників». Рішення було підтримане також постановою Верховного Суду. У результаті чинними стали норми споживання газу, встановлені відповідно до постанови КМУ від 8 червня 1996 року № 619. Таким чином, якщо у споживача немає лічильника газу, рахунки виставляються за такими нормами: за користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання — 9,8 кубометра газу на місяць на одну людину (замість 3,3 кубометра за нормами 2016 року); за газову плиту без централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 18,3 кубометра (замість 5,4 кубометра); за користування газовою плитою та водонагрівачем водночас — 23,6 кубометра (замість 10,5 кубометра).

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман ще в грудні закликав населення оплачувати лише фактично спожиті обсяги газу за показами лічильників. Він також ініціював проведення перевірок облгазів.

Схожі новини