Передплата 2024 «Добрий господар»

Невикористані кошти субсидії - повинні залишатись у споживачів

Уряд прийняв постанову №319, якою передбачається за підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидії внаслідок економного споживання енергоресурсів повертати до державного бюджету.

Це повідомлення викликало чимало суперечливих думок у споживачів. Які ж наслідки матиме таке нововведення?

У постанові йдеться, що з метою стимулювання громадян до економного споживання послуг пропонується частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 куб. метрів природного газу або в еквіваленті 150 кВт/год. електричної енергії (у разі використання цих джерел енергії для індивідуального опалення) зараховувати як оплату послуг, у тому числі обов`язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди.

Виникає логічне запитання: а чи є нова норма реальним стимулом для економного споживання енергоресурсів? Адже людина обмежувала свої потреби, заощаджувала як могла, а невикористані субсидії тепер фактично забирає держава. При такій ситуації імовірніше, що у майбутньому, споживачі навпаки старатимуться використати усю суму наданої субсидії.

Після підняття роздрібної ціни на природний газ при теперішніх статках більшість населення не має можливості платити ринкову ціну за газ. Тому державна підтримка для соціально незахищених громадян реалізується через надання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг. Звичайно, цей механізм не ідеальний. Субсидії, за своєю природою, ніколи не сприятимуть економному споживанню будь-яких ресурсів.

Субсидії не практикуються у державах зі сталою і розвинутою економікою, адже рівень зарплат та пенсій у громадян дуже високий і приведений у відповідність до існуючих цін і на продукти харчування, і на побутові товари, і на комунальні послуги. На жаль, у нашій країні відбуваються постійні процеси зміни урядів, реформ і, що найгірше, зміни векторів економічного розвитку. Виходячи з цього, новий Кабінет Міністрів і запропонував таку систему соціального захисту громадян. Іншої наразі не існує.

Народний депутат Ярослав Дубневич на сесії Верховної Ради України 18 травня запропонував не забирати, а залишати населенню невикористані кошти субсидій. Але за обов`язкової умови, що залишок суми субсидії буде спрямований на поліпшення енергоефективності помешкання (встановлення ефективнішого опалювального обладнання, утеплення будинків, заміну системи опалення). Для цього потрібно лише узаконити перелік послуг, на які будуть витрачатись заощаджені кошти.

— Це викличе неабиякий ефект у межах нашої держави, — вважає Ярослав Дубневич. — Логіка проста: якщо це впровадити, то економія буде породжувати наступну економію, вигода очевидна. Ба більше! Це розвиток цілої галузі та створення нових робочих місць.

Ця коректива справді спрямована на реальну допомогу саме тим людям, які не мають коштів на енергоефективні заходи. Вона є необхідною складовою широкого впровадження енергозберігаючих технологій, а відтак і посилення енергобезпеки України.

А загалом процедура надання субсидій значно спростилась, тепер для її оформлення необхідно подати лише одну заяву, а працівники органів соціального захисту самі повинні збирати необхідні дані про заявника. І ще одне не менш важливе: субсидія є адресною, тобто держава перераховує на рахунки надавачів послуг реальні кошти і фактично сплачує вартість послуг за громадян. Якщо споживач економно використовує енергоресурси і виникає переплата — жодних обов`язкових платежів не потрібно оплачувати.

Схожі новини