Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українським продуктам в’їзд до Росії заборонено

Уряд Росії запроваджує продовольче ембарго проти України – з 1 січня 2016 року.

У Росії дотримались погроз — уряд прийняв рішення ввести з 1 січня 2016 року продовольче ембарго проти України. Міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв заявив, що це рішення пов’язано з тим, що Україна приєдналася до санкцій проти Росії. Продовольчим ембарго РФ погрожувала нам ще з літа, але обіцяла не застосовувати його - якщо Україна відмовиться від Зони вільної торгівлі з ЄС, угода про яку набирає чинності саме з 1 січня нового року.

За оцінкою прем’єра Арсенія Яценюка, через неможливість продавати продукцію до РФ, Україна втратить близько 600 мільйонів доларів. За його словами, на Росію зараз припадає приблизно 12,5% українського експорту, тоді як ще два роки тому більше третини усього експорту припадало саме на РФ.

Заступник міністра економічного розвитку та торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська каже, що від ембарго найбільше постраждають українські виробники м’яса: курятини і свинини, а також деякі виробники овочів. «У нас іде досить активна робота з виведення курятини на ринки третіх країн, стандарти якості дозволяють це робити. По свинині - це наступні кроки з виходу на ринки Європейського Союзу», - пояснила вона. Пані Микольська також додала, що значна кількість товарів, які підпадають під російське ембарго, уже були заборонені в РФ через рішення фітосанітарної служби органів чи технічні обмеження.

У МінАПК до російського ембарго ставляться спокійно, оскільки частка експорту сільгосппродукції до РФ тепер мізерна. За перше півріччя цього року експорт до Росії знизився на 80% і становив 125 млн. доларів. При цьому загальний експорт сільгосп­продукції за цей період — 6,5 млрд. доларів. Однак для окремих підприємств, які працювали виключно на російський ринок, ембарго може стати серйозною загрозою, адже знайти новий ринок збуту за такий короткий проміжок часу буде важко.

Схожі новини