Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сплатила за газ, а отримала… борг!

Понад півроку жінка не може довести свою правоту й отримати субсидію.

Сім кіл газового пекла пройшла Тетяна Березна (на фото) зі села Свищів Млинівського району, що на Рівненщині. Понад сім місяців вона не може добитися, куди поділися її гроші, сплачені за блакитне паливо ще наприкінці минулого року. Банківські квитанції на руках має, а газовики переконують: гроші не надходили.

Неприємний сюрприз?«під ялинку»?жінка отримала у січні. Газовики ошелешили: останню проплату за газ жінка зробила у вересні 2014-го. Мовляв, потрібно терміново погасити борг, інакше газ відключать. Дарма, що на­дворі зима.

Пані Тетяна за голову схопилася. Хоч живе сім’я дуже-дуже скромно, заборгованості за рахунками ніколи не допускає. У господині руки затремтіли: «Як це не оплачено?». Адже має на руках квитанції за жовтень, листопад та грудень! Платила за газ у Луцьку, бо часто бувала в обласному центрі Волині, в банках «Надра» (один платіж на 30 гривень) та «А-банк» (два платежі по 400 гривень).

Жінка поспішила з тими квитанціями на газову дільницю у сусіднє село Городниця, аби з’ясувати, як таке може бути. Там лише розвели руками. Тоді по­їхала у райцентр Млинів — теж відповіді не отримала, у Рівне — безрезультатно. Жінці порадили звернутися у банки, в яких були зроблені проблемні платежі. Тож, налякана заборгованістю, поспішила шукати правди до Луцька.

Каже, в «Надра» не зверталася — Господь вже з тими тридцятьма гривнями. А в «А-банку» її запевнили, що нема чого переживати, бо кошти за вказаними реквізитами надійшли відразу. Тетяна Березна знову вирушила спочатку у Городницю, тоді у Млинів та Рівне, аби там заново перевірили її рахунок. І знову почула відповідь: «Коштів нема».

Жінка кілька разів їздила «зачарованим колом» , аж поки газовики не знайшли причину, з якої платежі могли не бути зараховані. Виявляється, ще у жовтні торік вони… змінили банківські реквізити (здогадалися глянути у відповідну графу квитанцій Березної лише наприкінці лютого цього року!). Звідки про зміни мала знати селянка? Запевняє, що жодного попередження не отримувала, тому й платила так само, як і раніше.

Здавалося б, усе, митарства бідолашної жінки скінчилися. Тетяна Іванівна поспішила до Луцька написати в банку заяву на повернення своїх коштів. Обіцяли все вирішити за тиждень-два. Але минув місяць, другий, пішов третій… Жінка плаче: спеціально відкрила в «А-банку» рахунок, аби могла у будь-якому місці зняти гроші зі своєї персональної картки. Але що не перевірить — ні копієчки нема. Чому? З цим питанням вкотре стала оббивати пороги банківської установи. Від відповіді мало не втратила свідомість: банк не може нічого повернути, адже перевірка з’ясувала, що гроші ще торік… успішно зайшли на рахунок, який не був закритий(!) газовою установою. То містика чи чиясь халатність?

Тим часом справа почала набувати розголосу й на «газовий» рахунок Тетяни Березної звідкись «капнуло» 400 гривень (провели один проблемний платіж). Правда, таємницею залишається, хто це зробив — банк чи газовики. А також те, чому за ідентичних обставин не «знайшовся» точнісінько такий же другий платіж.

У голові не вкладається: нещасні 400 гривень шукають вже сім місяців. І лише тепер з центрального офісу «А-банку» на адресу Млинівського управління з експлуатації газового господарства відправили лист-клопотання, в якому газовиків просять повернути кошти, сплачені Тетяною Березною на попередній рахунок, назад банку. Невже їх не можна було перекинути зі старого рахунка на новий?

Через отаку байдужість і працівників газового господарства, і банківських співробітників Тетяна Іванівна не може оформити субсидію, бо досі вважається боржницею. Вона, як і раніше, справно сплачує за газ, переживаючи, що з дня на день блакитний вогник у її домівці може згаснути. Про вибачення й повернення коштів, зайво сплачених за літній період через те, що не змогла оформити субсидію, вже навіть й не мріє…

Схожі новини