Передплата 2024 «Добра кухня»

«Комусь вигідно, щоб ми не добували вугілля»

Шахти змушені зупиняти видобуток, бо їм вимикають світло за борги. А шахтарі по кілька місяців не отримують зарплати

Україна зіткнулася з безпрецедентною енергетичною кризою. Через перебої з поставками вугілля теплові електростанції, які досі виробляли левову частку електрики, змушені зупиняти свої енергоблоки. На одній з найбільших електростанцій, Трипільській ТЕС (Київська область), у понеділок зупинив роботу останній енергоблок, який використовував для роботи енергетичне вугілля. Наразі там працює лише один енергоблок, який використовує для виробництва електроенергії природний газ. На Зміївській ТЕС з десяти вугільних енергоблоків працює один...

Електрики катастрофічно не вистачає, тому від початку місяця українці вчаться жити без світла. Електрику вимикають на дві-чотири години без жодного попередження, через це у людей “горить” техніка, а підприємства простоюють без роботи. Що буде, коли вдарять сильні морози, важко уявити. Усе списують на війну... Але чи лише бойовики винні, що електростанції залишились без пального?

Гірники переконані, найбільше їхню роботу блокують “терористи”, які сидять у чиновницьких кріслах. Як інакше пояснити, що у час, коли державі катастрофічно бракує вугілля, державним шахтам відключають електроенергію за борги. Йдеться не про копальні, що на території, яку нині контролюють бойовики, а про шахти на безпечній території, які видобувають вугілля. У столиці відбулася рада голів Незалежної профспілки гірників. Шахтарі оголосили передстрайковий стан.

Важко повірити, але частина шахт на території, контрольованій Україною, не можуть відвантажувати уже видобуте вугілля лише через те, що їм не дають залізничних вагонів. Через це шахти змушені знижувати добовий видобуток вугілля, а ті, які не мають власних складів (наприклад, шахта імені О. Стаханова), припиняють видобуток.

Не кращі справи і на шахтах Львівсько-Волинського басейну, хоча для них, здавалося б, зараз дуже сприятливий час. Поки на Донбасі триває АТО, західні гірники, які раніше мали проблеми зі збутом вугілля, можуть нарощувати видобуток. Але не склалось... Замість подарунка до Миколая шахтарі, що працюють на шахті Великомостівська, отримали “вихідний” — шахті відімкнули світло більш як на дві доби, тож видобуток вугілля змушені були зупинити. Ця шахта видобуває більш як тисячу тонн вугілля на добу. Але через відімкнення світла зупинився не лише видобуток, а й відвантаження уже видобутого вугілля.

Шахтарі вважають — це диверсія. Причому диверсанти сидять у Мінпаливенерго та державному підприємстві “Вугілля України”. Річ у тім, що прямо “Львіввугілля” палива не продає. Формально “Львіввугілля” постачає корисні копалини державному підприємству “Вугілля України”, а вже воно продає на електростанції, в тому числі й на приватні. От тільки розраховуватись з шахтами “Вугілля України” не поспішає. За словами т. в. о. Юрія Турянського, “Вугілля України” заборгувало “Львіввугіллю” 120 мільйонів гривень. У листопаді гірники повинні були отримати ще 61 мільйон державної допомоги, але ці гроші також десь “зависли”. На таку безгосподарність ще можна було б закрити очі у мирні часи, але допускати відключення шахт від електропостачання, коли кожна тонна вугілля важлива для енергобезпеки...

“Через відімкнення електрики простоювали дві шахти — Великомостівська та Червоноградська. На щастя, обленерго про такі вимкнення попереджає, тому аварій не було. Навіть коли світла нема, вентиляція все одно працює і вода відкачується, — каже голова Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин. — З виплатою зарплат також є проблеми. Наразі шахтарям винні ще 15% зарплати за жовтень і 100% зарплат за листопад. Завтра знову їдемо до Києва, може, хоч частково вдасться щось вирішити”.

“Складається враження, що державі не потрібне наше вугілля, — каже головний інженер шахти “Межирічанська” Андрій Бециль. — Якби нам забезпечили нормальні умови праці, не було б перебоїв з фінансуванням, ми могли б забезпечити вугіллям увесь західний регіон”.

“Нашу шахту від світла не відрізали, але кожного дня з 8-ї до 10-ї ранку у нас зникає світло. Добре, хоч є графік. Знаєте, це все не просто так. Комусь вигідно, щоб ми не добували вугілля. Роблять усе можливе, аби державні шахти були збитковими, щоб потім їх приватизувати. Навіть казали, що будуть передавати збиткові шахти за 1 гривню, якщо знайдеться хтось, хто захоче в них інвестувати”, — каже працівниця однієї з сокальських шахт. Прізвище жінка називати не захотіла. Каже, через те, що ходили до начальства “вибивати” зарплату до Миколая, їй пригрозили звільненням. А знайти роботу в цьому регіоні ще десь, окрім як на шахтах, складно. “Нам 10% від заборгованості перерахували 19 грудня. Так що винні ще 7% за жовтень і всю зарплату за листопад. Чи виплатять ті гроші до свят, ніхто не каже. Ми вже і так сказали дітям, що Миколай не може принести їм дорогі подарунки, бо все передав в АТО. Добре, хоч є на що спихнути”, — скаржиться жінка.

А тим часом...

Поки українські шахти простоюють, Україна купуватиме вугілля у Казахстану. «Ми домовилися про постачання вугілля з Екибастузького вугільного родовища», — заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв після зустрічі з Петром Порошенком у Києві. Скільки коштуватиме казахстанське вугілля для України та яким чином його постачатимуть, наразі не відомо. Під час офіційного візиту до Австралії Петро Порошенко також домовлявся з тамтешньою владою про поставки вугілля.

Схожі новини