Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці платитимуть проценти з процентів

З 1 липня набув чинності закон, за яким вкладники повинні платити податок з відсотків за депозитами

З відсотків, які набігають на наші банківські вклади, відтепер доведеться платити податок. Однак скільки процентів з процентів доведеться віддавати державі, наразі не можуть сказати навіть експерти. А все через те, що у нас наприймали стільки законів, які стосуються оподаткування пасивних доходів (відсотків за банківськими вкладами, дивідендів), що у них сам чорт ногу зломить. Спочатку 5% податку на доходи за банківськими вкладами були передбачені у Податковому кодексі. Потім цю норму скасували. Навесні прийняли Закон “Про запобігання фінансовій катастрофі”, за яким доходи за депозитами повинні оподатковуватись так само, як і будь-які інші — за ставкою 15% і більше. Цей закон критикували —критикували, але так і не скасували. Тож з 1 липня він набув чинності.

Люди, які мають вклади приблизно до 100 тисяч, можуть не хвилюватись — їм податки з депозитів платити не доведеться. Податок братимуть лише з тих, кому за рік набіжить відсотків більше, ніж 17 прожиткових мінімумів (на цей рік це 20,7 тисячі гривень). Тобто треба мати більш як 100 тисяч на депозиті під 20% річних. При цьому вкладнику доведеться сплачувати податок самостійно. У 2015 році людина повинна подати у податкову декларацію про доходи за 2014 рік і сплатити податок. Але наразі достеменно не відомо, чи податок стосуватиметься відсотків, виплачених після 1 липня цього року, чи відсотків за депозитами, які були покладені в банк після 1 липня.

У середині червня Верховна Рада прийняла у першому читанні Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів від капіталу». Відповідно до цього закону, податок платитимуть тільки ті, які матимуть за рік понад 400 тисяч гривень відсотків. Ті, у кого сума від­сот­ків перевищує 410 прожиткових мінімумів, але не більше як 820 прожиткових мінімумів, платитимуть лише 5%. Ті, у кого відсотки перевищують 820 прожиткових мінімумів (понад 940 тисяч гривень), платитимуть 10% податків. У Раді обіцяють прийняти закон у другому читанні найближчим часом.

У Незалежній асоціації українських банків кажуть, що вони домовились з представниками банківської спільноти, Мінфіну та Комітету Верховної Ради, що з 1 липня 2014 року доходи від депозитів фізичних осіб оподатковуватимуть за фіксованою ставкою 15%, а не за прогресивною. При цьому з метою спрощення сплати та адміністрування цього податку банки будуть виконувати функцію податкового агента і утримувати податок при нарахуванні процентів. Для збереження банківської таємниці банки не подаватимуть у звітах інформацію щодо окремого депозиту, сум виплачених процентів, а також відомостей про клієнта.

Схожі новини