Передплата 2024 «Добрий господар»

40 гривень за півлітра!

До кінця літа пляшка горілки подорожчає майже на десятку

Уже найближчим часом в Україні подорожчає алкоголь. Уряд прийняв постанову, за якою мінімальні роздрібні ціни практично на увесь алкоголь — горілку, вина, коньяки — зростуть майже на третину. На сьогодні мінімальна роздрібна ціна півлітрової пляшки горілки — 30,1 гривні. Тобто дешевше, ніж за 30,1 грн. продавати пляшку горілки у магазині чи супермаркеті не можна. Тож все, що вам пропонують за меншу ціну, — фальсифікат.

Урядова постанова передбачає, що мінімальні роздрібні ціни мають зрости у два етапи. Спочатку ціна на горілку зросте до 34,9 гривні за півлітрову пляшку (як тільки постанову опублікують). З 1 серпня ціна має вирости до 39,90 грн. за півлітрову пляшку, порахували в асоціації “Укргорілка”. Мінімальна ціна на пляшку вина об’ємом 0,7 л, яка зараз не може коштувати менш ніж 18 гривень, зросте до 20 гривень. Натомість коньяк потроху стає розкішшю для українців. Півлітрову пляшку тризіркового коньяку уже в липні важко буде знайти за ціною, нижчою від 59,1 гривні (наразі мінімальна ціна на такий коньяк — 38,9 грн.). Коньяки з більшою зірковістю також подорожчають, але не так суттєво. Півлітра чотиризіркового коньяку кош­туватиме не менш як 64 гривні, а п’ятизіркового — 69 гривень.

Виробники алкоголю самі запропонували уряду підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. 39,9 гривні за пляшку горілки — саме та ціна, яку “просила” в уряду асоціація “Укргорілка” ще у квітні. За даними асоціації, за рік суттєво збільшилася собівартість виробництва. Ще минулого року вартість спирту зросла на 13%. У березні ставка акцизного збору на горілку зросла на 14%, і з липня акцизи знову збільшаться. Відтак мінімальні роздрібні ціни перестали захищати ринок від фальсифікату.

“Якщо горілка в магазині коштуватиме майже 40 гривень, то продажі спочатку впадуть. Контингент, який і зараз купує на точках “шмурдяк” по 20-25 гривень за пляшку, у магазини не ходить. Тому їм все одно, скільки коштує пляшка горілки. Але ми почали частіше виявляти в торгових точках підробки нашої торгової марки. Тобто магазин замовляє кілька ящиків горілки у нас, щоб мати накладну, а кілька — фальсифікату. Буває, заходжу в магазин, з яким ми не працюємо, — а “наша” горілка там є, по 31-32 гривні, хоча у нас такі оптові ціни. Не буде ж магазин продавати за стільки, за скільки купив, — каже торговий представник однієї з алкогольних компаній. — Нам підвищення мінімальних роздрібних цін на руку, бо якщо магазин чи мережа не зможе продавати фальсифікат дешевше, ніж оригінал, то їм не буде сенсу його продавати”.

Щодо пересічних покупців, то вони шоковані тим, що алкоголь аж на стільки подорожчає, і збираються зробити “перехідні” запаси. “Ніхто купувати горілку по 40 гривень чи коньяк по 60 не буде. Моя жінка має такий рецепт коньяку на дубовій корі, що магазинний сховається, — каже львів’янин Тарас Щур. — Я на свята роблю ГДР (горілка домашньої роботи) — усі гості тільки його й просять. Навіть після того, як цукор подорожчав, за 80 гривень (цукор плюс дріжджі) маю шість-сім літ­рів домашньої горілки приблизно 40 градусів. Можна і міцнішу, тоді виходить десь п’ять літрів. Майже всі знайомі тепер теж або роблять, або замовляють на селах самогон. Робимо настоянки — на калгані, на прополісі, на хроні. Але брати самогон треба також у перевірених людей. Бо є такі “ділки”, що додають карбід до браги. Такою бормотухою можна отруїтись так само, як технічним спиртом”.

Схожі новини