Передплата 2024 «Добрий господар»

Збирати полуницю чи вибивати борги?

Де студенти можуть заробити копійку під час літніх канікул

Провести три місяці на морі і ще й трохи заробити цього року не вийде. Сотні молодих людей з усієї України, які раніше їздили на сезонну роботу до Криму, цього року змушені шукати інші варіанти заробітку. На окупований півострів навряд чи ризикне хтось поїхати на роботу. Втім, знайти сезонну роботу неважко. Якщо, звичайно, є бажання працювати.

З чого розпочинається літо? З полуниці. От і пропозицій роботи зараз найбільше на полуничних плантаціях. Є категорія досвідчених “полуничників”, які щороку їздять збирати ягоди до одних і тих же господарів. Люди старого гарту, аби знай­ти сезонну роботу у Польщі чи Чехії, часто йдуть під консульства, аби “напитати місце”. Молодь шукає заробіток через соцмережі. Є спеціальні групи, де пропонують сезонну чи постійну роботу у Польщі, підробіток для студентів в Україні. З огляду на кількість пропозицій у таких групах, знайти роботу через Facebook чи «Вконтакті» реальніше, ніж через кадрові агенції. Єдиний мінус — порядність того, хто розмістив оголошення, не гарантує ніхто.

Як правило, поляки шукають людей на збір полуниці (багато оголошень з позначкою “Терміново”), малини, вишень та польові роботи. Оплата праці погодинна (7-8 злотих за годину) або “на акорд”, тобто від виробітку. За кілограм полуниці пропонують 1-1,5 злотого. Кажуть, за день можна зібрати в середньому 120-180 кг полуниці — залежить від вашої спритності та урожаю. Практично усі пропонують житло, інколи навіть харчування.

Зрештою, аби збирати полуницю чи малину не обов’язково їхати за кордон. Чимало оголошень про набір на сезонну роботу подають господарства з Львівської та Тернопільської областей, тож, схоже, ягідний бізнес в Украї­ні процвітає.

Якщо нема охоти працювати фізично, можна знайти чимало інших способів заробити. Інколи доволі дивних. “Пропоную вам стати агентом ПриватБанку. Робота агента полягає в тому, щоб знайти людину (друга, знайомого, незнайомої), отримати його згоду і зацікавленість, а так само ім’я та номер телефону. Потім, зайшовши на сайт нашого банку, відправити ці дані працівникові банку — і все, ваша робота закінчена. Далі цьому клієнтові дзвонять співробітники Банку і відповідають на всі питання. З однієї запрошеної людини ви можете мати 100 грн., так само ви безкоштовно отримуєте банківську карту Visa, на яку будете отримувати зарплату. За один вечір я запросив близько 20 осіб, яким цікавий такий заробіток, а далі рахуйте самі”, — ось таке оголошення знайшла в мережі.

У Львівському міському центрі зай­нятості серед пропозицій попрацювати офіціантом, барменом чи продавцем на літній період, пропонують роботу у кол-центрі колекторської фірми для сорока осіб. В обов’язки входить “ведення ділових переговорів в телефонному режимі”. Якщо хтось не знає: колектор — це фірма, яка зай­мається стягненням боргів — банківських, комунальних, бізнесових. Тобто на цій роботі доведеться видзвонювати боржників і “вибивати” з них гроші. І це за 1400 грн. на місяць.

Студенти факультету іноземних мов (зрештою, усі, хто добре знає англійську), які люблять дітей, можуть поєднати роботу з мовною практикою — влаштуватися в один з мовних таборів, які діятимуть влітку у Львові та в Карпатах. Скажімо, школа іноземних мов «Мовний Експрес» (підрозділ УКУ) запрошує аніматорів для роботи з дітьми під час літніх англомовної та німецькомовної шкіл. Обіцяють хороший заробіток, безкоштовні обіди та цікаву програму. Одне слово, можна і заробити, і приємно провести час.

Олег Рісний, директор Львівського міського центру зайнятості

Порівняно з минулим роком пропозицій сезонних робіт зараз менше. На це є об’єктивні причини — відпав Крим, який завжди потребував багато сезонних робітників. Менше стало пропозицій і від південних областей. Хоча маємо пропозиції від кількох підприємств з Херсонської області. Але на ту ж полуницю запрошують і в село Бишків Жовківського району. Є пропозиції і на сільськогосподарські роботи, і для студентів: кур’єри, офіціанти, бармени, продавці та ін. Вакансії, що є у нашій базі, — у відкритому доступі. Їх можна подивитись на нашому сайті, скеровуємо їх і у відділи працевлаштування навчальних закладів.

Як на мене, то студентам варто активніше шукати сезонну роботу. Адже навіть якщо він попрацював місяць-два під час канікул, з ним уклали договір — він уже вважається застрахованою особою. Потім, після закінчення навчання, якщо такий студент стає на облік у центр зайнятості, йому нараховують уже зовсім іншу суму допомоги з безробіття, ніж тому, хто ніде не працював. Зрештою, це досвід, навіть якщо це робота не за фахом. Це досвід роботи в колективі, досвід трудової дисципліни. Воно все потім пригодиться.

Схожі новини