Передплата 2024 «Добрий господар»

Бурштинська електростанція оновлюється за стандартами Європи

На ДТЕК Бурштинська ТЕС кипить робота – триває реконструкція енергоблоку №5, який був введений в експлуатацію і розпочав свою роботу ще в 1965 році.

Сотні людей задіяні в ремонті, безліч техніки, що постійно працює, — така картина постала перед очима журналістів, котрі приїхали в Бурштин, щоб подивитись, як виглядає модернізація, що коштує понад півмільярда гривень.

Переоснащують енерго­блок, аби збільшити потужність з 200 до 208 МВт, продовжити термін служби устаткування, підвищити техніко-економічні показники, а ос­новне — аби знизити викиди твердих речовин до 50 мг/м3 — тоді робота енергоблоку відповідатиме європейським стандартам. В межах реконструктивних робіт передбачено величезний об’єм робіт: оновлення котлоагрегата, турбіни, турбогенератора, електротехнічної частини блоку, системи контролю і управління, заміна електрофільтрів. ДТЕК інвестував у реконструкцію 605 мільйонів гривень.

Щороку по блоку

«Основне завдання, яке ставить перед собою компанія ДТЕК, що відображено у Концепції довгострокового розвитку до 2030 року, — реконструкція енергоблоків. Це стосується і Бурштинської станції. Зокрема, йдеться про реконструкцію енергоблоків другої черги (№5 — №12) і повну заміну енергоблоків першої черги — з першого по четвертий блоки. Стратегічною метою ДТЕК є надійні поставки електроенергії українським і зарубіжним споживачам. Щоб успішно працювати в майбутньому, в тому числі на світових ринках, компанія повинна бути конкурентоспроможною, а це значить — відповідати світовим стандартам у сфері електроенергетики», — розповідає начальник відділу експлуатації будівель і споруд та капітального будівництва ДТЕК Бурштинської ТЕС Віталій Леськів.

Завдяки реконструкції не лише з’являться додаткові можливості для розширення експорту електроенергії при забезпеченні внутрішнього споживання, а й покращаться екологічні показники.

Викиди за європейськими нормами

На ДТЕК Бурштинська ТЕС в минулому році вже реконструювали енергоблок №7, вартістю 450 млн. гривень. Тоді старий електрофільтр замінили на новий фірми Alstom (Франція), яка є провідним виробником газоочисного обладнання. Результатом такого переоснащення стало досягнення екологічних показників по викидах твердих частинок в атмосферу на рівні 40-46 мг/м3, що навіть нижче, ніж вимагають європейські стандарти.

«ДТЕК багато інвестує у розвиток Бурштинської ТЕС та її модернізацію. У 2012 році, після приватизації компанією ДТЕК, у розвиток станції було вкладено 320 млн. грн. Вже у цьому році обсяг інвестицій сягне більше ніж 600 млн. гривень. А після реконструкції енергоблоку №5 викиди зменшаться у 29 разів, що покращить екологічну ситуацію в регіоні. Результатами реконструкції стане підвищення маневреності і економічності роботи енергоблоку, як наслідок — покращаться експортні та внутрішні можливості», — додає головний інженер ДТЕК Бурштинська ТЕС Василь Немченко.

Нині на енергоблоці №5 встановлюють нові електрофільтри польської фірми «RAFAKO-SA», вже замінили димососи і газоходи, реконструювали схему живлення електрофільтра та впровадили систему моніторингу вихідних газів, яка контролює викиди димових газів у межах європейських норм. Також в рамках реконструкції енергоблоку передбачено розробку двох систем золовідведення (проект системи пневмозоловідведення розроблений з використанням обладнання британської фірми «Clyde Bergemann»). Це дозволить збільшити відбір сухої золи, яка має попит на ринку будівельних матеріалів.

Схожі новини