Передплата 2024 ВЗ

«Донецьке кидалово»

Вісім підприємств Львівщини та Івано-Франківщини досі чекають 4,9 мільйона гривень, які їм заборгували за послуги під час будівництва львівського аеропорту

Євро-2012 пролетіло як райдужний сон, а деякі збудовані об’єкти інфраструктури, зокрема новий термінал аеропорту у Львові, стоять неоплаченими. ТОВ Донецька будівельна компанія (ТОВ “Альтком”) заборгувала восьми підприємствам Львівщини та Івано-Франківщини, які постачали будматеріали, перевозили сипучі вантажі, майже 5 мільйонів гривень. У понеділок, 5 серпня, підприємці оголосили на прес-конференції про початок радикальних дій: дають донецькому підряднику місяць, щоб погасити борги. Якщо їх проігнорують, почнуть пікетувати львівський аеропорт...

Постачальники будматеріалів надіслали листа президенту Віктору Януковичу, прем’єр-міністру Миколі Азарову, голові Львівської ОДА Віктору Шемчуку, де просять вплинути на “Альт-ком”. Дехто з підприємців звернувся до суду. Перше судове засідання призначено на 20 серпня.

Кожній фірмі, яка долучилася до будівництва летовища, в середньому недоплатили від 130 тисяч до 1,5 мільйона гривень. Підприємці вимагатимуть від Донецької будівельної компанії 300 тисяч гривень пені за протермінований борг, плюс 3% від суми боргу для погашення кредитів у банках.

Як розповів підприємець Іван Боднар, його фірма перевозила вантажі (зарплата водіїв — 3,3-5 тисяч гривень). “Працювали по 22 години на добу, навіть не було вихідних, — скаржиться він. — Працювали понаднормово, щоб вкластися у графік будівництва і не зірвати Євро-2012. Маємо акти виконаних робіт, нам заплатили частково. Донецька компанія ігнорує наші звернення. Через борги на підприємстві зростає соціальна напруга. Ми взяли кредити в банках, тепер не маємо обігових грошей, щоб віддати кредит”.

Підприємцю Михайлу Михальському заборгували за перевезення вантажів 755 тисяч гривень. Чоловік каже, що напередодні Євро-2012 взяв вантажні автомобілі в кредит, а тепер — у кредитному зашморгу. Через борги його підприємство не має чим сплачувати податки, зарплату працівникам.

“Допомагали державі готуватися до єврочемпіонату, а постраждали самі, — продовжує розмову бізнесмен з Івано-Франківська Роман Демчина. — Нам заборгували 700 тисяч гривень. Немає за що платити зарплату. Хороші спеціалісти, яких збирали роками, тікають з підприємства, дехто поїхав будувати дороги в Європу, зокрема Польщу. Частину працівників відправив у службу зайнятості, деякі самі звільнилися, пішли шукати краще місце праці”.

За словами Івана Боднара, донецьке підприємство годує людей обіцянками. У березні 2013 року надіслало боржникам графік погашення боргів. Але грошей виконавці робіт таки не побачили, мовляв, підряднику не заплатили з бюджету понад 100 мільйонів. “Це донецьке кидалово, з такими компаніями не можна працювати, — емоційно висловився підприємець Іван. — Ми старалися, щоб вчасно збудували аеропорт, щоб з України не сміявся весь світ, а нам таке влаштували. Наші фірми доведені до стану банкрутства...”

Микола МАГАСЕВИЧ, екс-директор з розвитку Міжнародного аеропорту “Львів” ДП “Західінфрапроект”

Борги справді є і перед львівськими, і перед івано-франківськими підприємцями. Нещодавно деякі народні депутати від Львівщини звернулися до уряду, щоб вирішити проблему. Людям треба платити, але “Альткому” казначейство заборгувало 130 мільйонів гривень. Останні кошти, які проплатило казначейство на ці потреби, були у липні 2012 року.

Схожі новини