Передплата 2024 «Добрий господар»

Допомога з безробіття: на папері є, в гаманці — пусто

Через те, що казначейство заблокувало Львівському міському центру зайнятості 2,8 мільйона гривень, безробітні вже другий місяць без грошей

Львів’яни, які шукають роботу, мають підстави для ще більшого хвилювання. З червня Львівський міський центр зайнятості не виплачує допомогу з безробіття. Гроші заблокувало казначейство. Кореспондент “ВЗ” вирушила до Львівського міського центру зайнятості, щоб поспілкуватися з клієнтами та керівництвом щодо проблеми відсутності грошей.

...З ранку ЛЮДЕЙ в установі небагато. Клієнти не блукають по залах з документами.

23¬річна випускниця Львівського національного університету імені Івана Франка Іванна шукає вакансії на електронному табло, але марно. Потрібної вакансії немає. Дівчина розповідає “ВЗ”, що записалася на біржу минулого місяця, грошей з безробіття ще не бачила. “У Центрі зайнятості мені сказали, що отримуватиму мінімальну суму (близько 600 гривень), бо стажу немає, нещодавно закінчила університет, — каже Іванна. — Закінчила філологічний факультет (спеціальність — російська філологія). Натякнули, що подібних вакансій бракує. Але я не покидаю надію знайти роботу. Сподівалася на гроші, але їх не перераховують на рахунок. У центрі зайнятості не пояснюють причину, лише кажуть чекати, мовляв, у них якісь технічні проблеми”.

43¬річний Іван Прус за освітою інженер. Чоловік перебуває на обліку в Центрі зайнятості понад півроку. “Отримував допомогу з безробіття (1200 гривень), а з червня виникла проблема з грошима, ¬ каже він. ¬ Звернувся до банку. Мені відповіли, що не вони винні, а казначейство, яке не перераховує гроші. Безробітним, потрібно вчасно приходити на біржу до спеціалістів. За що ходити, якщо на трамвай грошей не нашкребу? Але якщо пропустити візити, тоді взагалі не нарахують плати”.

Як розповів “ВЗ” директор Львівського міського центру зайнятості Олег Рісний, казначейству відправили два листи, в яких просять пришвидшити процес проплати. Отримують відписки... У Львові безробітним заборгували 2,8 мільйона гривень. Гроші не платять з 11 червня... “Такої катастрофічної ситуації не було давно, ¬ зазначив Олег Рісний. ¬ Раніше затримували гроші на менший термін».

Мінімальна допомога з безробіття — 600 гривень, максимальна — 4 тисячі. У середньому безробітний отримує на біржі — 1231 гривню. Сума залежить від стажу, причини звільнення.

Як розповів для “ВЗ” прес¬секретар Державного казначейства України Олександр Якунін, у Львівській області казначейство уже проплатило для центрів зайнятості понад 9 мільйонів гривень (за період з 1 до 11 липня 2013 року).

Схожі новини