Передплата 2024 «Добра кухня»

Англійські полуниці збиратимуть українці?

Консультативний комітет з міграції Британії закликав міністра внутрішніх справ Терезу Мей заохочувати приїзд в країну східноєвропейських робітників з таких країн, як Україна і Росія. А то Британія може зіткнутися з суттєвим браком робочої сили під час сезонних робіт, пише The Guardian.

У ЗВІТІ ЙДЕТЬСЯ, що британські фермери повинні мати право набрати достатню кількість сезонних збирачів фруктів і овочів у перші один-два роки після того, як у грудні посилять обмеження на ринку праці для болгарських і румунських працівників. Комітет заявив, що брак сезонних трудових мігрантів призведе до зростання витрат на оплату праці і, як наслідок, підвищення цін на овочі та фрукти на 10-15%.

Схема сезонних сільськогосподарських робітників (SAWS) дозволяє річну квоту у 21250 болгарських і румунських працівників, зайнятих в агрогосподарстві на строк до півроку. Досі робота цієї схеми мала вирішальне значення для постачання полуниці, салату, яблук та інших м’яких овочів і фруктів до британських магазинів. Тому міграційні експерти радять міністру подумати над заміною сезонних робітників у схемі працівниками з-поза меж ЄС. Зокрема з України, яка має велику кількість студентів, які можуть бути залучені на сезонні роботи.

Схожі новини