Передплата 2024 «Добра кухня»

Податковий переполох в офшорному раю

Рішення про оподаткування вкладів у банках Кіпру викликало паніку серед російських та українських багатіїв

Рятувати економіку за рахунок банківських вкладників. Це рішення, прийняте на позачерговій нараді Єврогрупи щодо надання Кіпру фінансової допомоги, зчинило справжній переполох не лише серед кіпріотів, а й серед багатіїв з пострадянського простору, які тримають депозитні вклади у банках офшорного Кіпру. Навіть президент Росії Володимир Путін заявив, що це рішення “небезпечне, непрофесійне та несправедливе”. Тим самим Путін дав зрозуміти, що має на кіпрських рахунках, очевидно, не один мільйон... Інакше чого б так переймався цим податком?

За ПОПЕРЕДНІМИ ДАНИМИ, з усіх вкладів менше 100 тисяч євро влада Кіпру стягуватиме 6,75%. Якщо на рахунку понад 100 тисяч євро — 9,9%. Потім начебто передумали і вирішили з вкладів до 100 тисяч брати лише 3% одноразового податку, понад 100 тисяч — 12%. Так чи інакше, остаточне рішення має прийняти парламентська більшість 19 березня.

Рішення, швидше за все, таки приймуть, оскільки податок на вклади — єдина умова, на якій Кіпру погодились надати фінансову допомогу. Прогнозують, що податок з депозитів дасть до 5,8 мільярда євро. Зате він дозволить отримати ще 10 мільярдів євро фінансової допомоги. Адже офшорний рай зараз на межі дефолту. До червня острів має погасити 1,4 мільярда євро за своїми облігаціями, крім того, державі потрібна значна сума для рекапіталізації тих же банків.

Аби за суботу-неділю обурені вкладники не познімали гроші з банків, банкомати видавали лише обмежені суми готівки, а елект-ронні операції були заблоковані. Не змогли зняти гроші і у понеділок — оскільки у країні державне свято, банки далі не працювали. До того ж фінансові установи мають повноцінно запрацювати лише тоді, коли податок набуде чинності. Таким чином депозити і кіпріотів, і іноземних багатіїв залишаться заблокованими до того часу, поки з них автоматично не спишуть податок. Те, що найбільший ажіотаж новина викликала саме у Росії, — не дивно. За даними The Financial Times, російські вклади становлять до третини всіх депозитів у банках Кіпру. Тож з рахунків росіян можуть списати до 2,5 мільярда євро. До речі, за деякими даними, саме через те, що російські компанії відмивають гроші в кіпрських банках, у ЄС і наполягли на введенні податку.

Тим часом голова представництва міжнародної дипломатичної місії народної дипломатії «Європейська Україна» у Республіці Кіпр Юрій Тітовець переконаний, що підстав для паніки немає. “Усі трансакції справді заблоковані. Але у перший день Великого посту — Чистий, або, як його ще називають, Зелений, понеділок — на Кіпрі — державне свято. Точне рішення щодо податків з вкладів буде лише у середу. Тоді й можна буде щось коментувати. Але тих панічних настроїв, які були у повідомленнях ЗМІ упродовж вихідних, не поділяю”.

Не хочуть коментувати оподаткування вкладів і у фірмах, які допомагають відкрити офшорні компанії та банківські вклади за кордоном. Хоча й не приховують — охочих відкрити банківський вклад на Кіпрі стане менше. “Поки що до кінця не зрозуміло, чи стосуватиметься податок тільки депозитів, чи поточних рахунків теж. Не думаю, що вклади фізичних і юридичних осіб оподатковуватимуть однаково. Уся інформація, яка у нас є, — лише зі ЗМІ. Жодних офіційних документів від наших партнерів ми не отримували”, — заявили “ВЗ” в одній із консалтингових фірм, яка пропонує компанії в офшорах “під ключ”. Відповідно до їхнього прайсу, відкриття рахунка у банку Кіп-ру коштує 500 доларів. Обслуговування рахунка — ще 150 доларів на рік.

Схожі новини