Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Качанами не смітять — гріються ними!

Майже у кожному селянському господарстві вирощують кукурудзу, що найперше слугує кормом для домашньої худоби, птиці, і яку споживають самі хазяї — з неї готують смачну мамалигу, куліш. З кукурудзи отримують попкорн, пластівці, смачні кульки, палички. У великих господарствах цю культуру використовують ще й для промислової переробки: з неї виготовляють спирт, крохмаль, біопаливо. А от качанам ми не завжди вміємо дати раду, зазвичай вони потрапляють на смітник. А можна і їх використати з користю

Колись за відсутності іншого корка качаном кукурудзи закривали пляшку із самогоном. Дітлахи робили із цих них по­плавки для своїх вудлищ. Багато ферме­рів, які вирощують свиней, перемелені качани кукурудзи додають до корму.

Їх можна застосувати і як паливо. Сільські пенсіонери для економії інших матеріалів розпалюють ними дрова: вмочать сухий качан у солярку, а потім підпалять. Качан горітиме довго, так що навіть не добре підсушені патики під та­ким каганцем швидко займуться.

Такий метод розпалювання у печі практикувала моя мама. А от племінник качанами палить у сучасному котлі, який обігріває хату. Засипле два відра цих від­ходів у топку — й отримує тепло протягом чотирьох-п'яти годин.

Фахівці із теплогенерації кажуть, що для безперервного тригодинного горін­ня у котел потрібно завантажити 10 кіло­грамів таких качанів. Дров знадобилося би 40 кг! За підрахунками експертів, на зимовий опалювальний сезон сільсько­му газді знадобиться 8 тонн кукурудзя­них качанів.

Так що не розкидайтеся наліво-на­право качанами — вони заощадять ваші фінанси.