Качанами не смітять — гріються ними!
Майже у кожному селянському господарстві вирощують кукурудзу, що найперше слугує кормом для домашньої худоби, птиці, і яку споживають самі хазяї — з неї готують смачну мамалигу, куліш. З кукурудзи отримують попкорн, пластівці, смачні кульки, палички. У великих господарствах цю культуру використовують ще й для промислової переробки: з неї виготовляють спирт, крохмаль, біопаливо. А от качанам ми не завжди вміємо дати раду, зазвичай вони потрапляють на смітник. А можна і їх використати з користю
Колись за відсутності іншого корка качаном кукурудзи закривали пляшку із самогоном. Дітлахи робили із цих них поплавки для своїх вудлищ. Багато фермерів, які вирощують свиней, перемелені качани кукурудзи додають до корму.
Їх можна застосувати і як паливо. Сільські пенсіонери для економії інших матеріалів розпалюють ними дрова: вмочать сухий качан у солярку, а потім підпалять. Качан горітиме довго, так що навіть не добре підсушені патики під таким каганцем швидко займуться.
Такий метод розпалювання у печі практикувала моя мама. А от племінник качанами палить у сучасному котлі, який обігріває хату. Засипле два відра цих відходів у топку — й отримує тепло протягом чотирьох-п'яти годин.
Фахівці із теплогенерації кажуть, що для безперервного тригодинного горіння у котел потрібно завантажити 10 кілограмів таких качанів. Дров знадобилося би 40 кг! За підрахунками експертів, на зимовий опалювальний сезон сільському газді знадобиться 8 тонн кукурудзяних качанів.
Так що не розкидайтеся наліво-направо качанами — вони заощадять ваші фінанси.