Передплата 2024 ВЗ

Що ми дізналися нового за цей місяць гарячої війни?

Суспільство вільних людей завжди перемагає суспільство рабів

ПРО СЕБЕ:

  1. Ми таки дійсно сильно змінилися за вісім років.
  2. Україна єдина, всілякі регіональні поділи залишилися в минулому. Ідентичність української політичної нації об'єднала всіх незалежно від походження, місця проживання, мови, конфесії тощо.
  3. Ми таки здатні на час війни забути про політичні чвари - і політики, і суспільство.
  4. Ми нарешті усвідомили цінність держави - бо ми завжди високо цінували країну, але зневажливо ставилися до держави.
  5. Суспільство вільних людей завжди перемагає суспільство рабів - не лише тому, що вільна людина краще навчена і вмотивована (може бути й навпаки), а тому що вільні люди здатні створювати ефективніші системи.
  6. Ми можемо бути брендом №1 у світі.

ПРО ВОРОГА:

  1. Друга за потужністю армія світу виявилася справді дуже великою, але дуже погано організованою, погано навченою і погано вмотивованою.
  2. Деградація російських систем, викликана зануренням країни в минуле, зайшла набагато далі, ніж будь-хто вважав.
  3. російська економіка зовсім не така незалежна й самодостатня, як вони думали. Сучасна економіка пов'язана з іншими мільйоном зв'язків, і розрив навіть кількох із них може виявитися смертельним для цілих галузей.
  4. Вони так довго повторювали свої міфи про те, що немає ніякого українського народу, що врешті самі повірили у них, і це була смертельна помилка.

ПРО ЗАХІД:

  1. Слабкість Заходу була сильно переоцінена, так само як і його розпорошеність. У критичний момент Захід виявився сильнішим та більш згуртованим, ніж очікувалося.
  2. Захід не встигає коригувати своє бачення, він спізнюється десь на два тижні у порівнянні з темпом поточних подій. Загалом Захід все ще в полоні старих моделей.
  3. Цінності все ж таки перемагають інтереси, хоч і не всюди й не завжди. У сучасному світі зрада проголошених цінностей може коштувати чимало грошей.
  4. Захід все ще думає, що Третьої світової не буде, хоча вона триває вже місяць.

Джерело

Схожі новини