Передплата 2024 ВЗ

“Європа - це не супермаркет”

Судячи з інтерв'ю, яке президент Франції Емануель Макрон дав вісьмом авторитетним ЗМІ, європейські цінності залишаються для нього пріоритетом.

Напередодні першого для себе в ролі президента Франції саміту Європейської ради Емануель Макрон дав інтерв'ю відразу вісьмом виданням Старого світу (зокрема, французькій Le Figaro, німецькій Süddeutsche Zeitung, італійській Corriere della Sera, польській “Газеті виборчій” і англійській Guardian). Інтерес медіа до нового господаря Єлисейського палацу зрозумілий: після подвійної перемоги на виборах у Франції, президентських і парламентських, Макрона вже називають новим лідером Європейського Союзу.

Під час виборчої кампанії Макрон наголошував: аби залишатися успішним, ЄС повинен згадати про свої  цінності. Адже саме вони є фундаментом, на якому тримається європейська спільнота. Макрон також жорстко критикував лідерів Польщі й Угорщини, Ярослава Качинського і Віктора Орбана, у політиці яких, на думку президента Франції, присутні авторитарні, недемократичні тенденції. Голову польської правлячої партії і угорського прем'єра Макрон навіть порівняв тоді з Путіним. Мовляв, усі вони - союзники Марін Ле Пен (лідера ультраправого “Національного фронту”, яку президент Франції переміг у другому турі президентських виборів).

Судячи з інтерв'ю, яке президент Макрон дав вісьмом авторитетним ЗМІ, європейські цінності залишаються для нього пріоритетом. “Деяких східноєвропейських політиків”, у яких неважко вгадати Качинського і Орбана, Макрон у своєму інтерв'ю знову активно критикував. “Вони наважуються на те, щоб відкинути принципи, відвернутися від Європи, на цинічний підхід до Європейського Союзу: хай він роздає кредити, але нічого не значить у сенсі цінностей, - заявив, зокрема, Макрон. - Тільки Європа - це не супермаркет”. Макрон попередив “деяких східноєвропейських лідерів”: якщо хтось не приймає демократичні європейські цінності, то він “уже не в Європі, прагне з неї вийти”. Президент Франції також не виключив європейських санкцій для тих країн-членів ЄС, які порушують спільні для євроспільноти закони, відкидають її принципи і цінності.

На початку наступного тижня на зустріч із Емануелем Макроном до Парижа вирушить Петро Порошенко. Вірність нового господаря Єлисейського палацу європейським цінностям обіцяє Києву непогані перспективи (Франція, не забуваймо, учасник “нормандського формату”). Адже повага до територіальної цілісності держав, неприйняття агресії та зміни державних кордонів у насильницький спосіб - це також європейська цінність. Зрештою, Макрон не мав би забути, що українці вийшли на Революцію гідності під прапорами Євросоюзу, у майбутнє якого новий президент Франції щиро вірить... Водночас, українським політикам варто пам'ятати про ще одну велику європейську цінність - несприйняття корупції. Без реальних успіхів у боротьбі з цим ганебним явищем на прорив у відносинах із Францією Макрона сподіватися буде важкувато...

 

Схожі новини