Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жодного дня без ділового щоденника

Про користь записування планів та зробленого.

Жодного дня без ділового щоденника
Жодного дня без ділового щоденника

Перед Новим роком не знайшла у канцтоварах звичайних ділових щоденників - і настрій впав. У гуртівні на сусідній вулиці теж усі блокноти розібрали. Приходьте після свят, сказала продавчиня, коли постачальники завезуть новий товар.

Дивина. Невже нотатники з календарем для ділових записів стали предметом підвищеного попиту?.. 

Ніколи б не подумала, що почуватимусь настільки некомфортно без нього. Хотіла було записати дату можливої поїздки на квітень — а нема куди. Друг порадив подивитися серіал “Окуповані” - довелося просто запам’ятати назву. Малий розсмішив черговим дитячим шедевром — записала його слова на якомусь клаптику паперу, який вже, здається, загубила. 

Січневі дні збігали, а я й далі не мала блокнота для щоденних нотаток і все більше відчувала, що без цього звичайного предмета почуваюся наче без зубної щітки. Звичка мати під рукою денник з календарем виробилася кілька років тому як потреба записувати необхідну інформацію, список найважливіших і другорядних справ на щодень і на кілька місяців наперед. Зазвичай усі сторінки моїх щоденників геть списані. Там і робочі плани, і приватні (записатися до стоматолога, купити пральний порошок, зателефонувати Н. - як вона почувається? - тощо). Там є спеціальні сторінки, які вклеюю додатково, бо виробникам не спадає на думку, що у нотатниках після сторінки 31 грудня має бути достатня кількість вільних сторінок з розряду “різне”. Я там записую, скажімо, подорожі — коли й куди їздила. Є сторінки “Фільми. Поради”, “Книжки. Поради” з назвами та посиланням, хто рекомендував. Окремо — список переглянутих фільмів з лаконічними оцінками та  думками з приводу. Окремо - список прочитаних книжок, теж з невеличкими  коментарями. 

Є сторінка “Ідеї”, навіть не сторінка, а кілька сторінок. Творчі ідеї, побутові ідеї (з ремонту кухні, скажімо). На сторінці “Здоров’я” - певні обіцянки собі (піти, нарешті, до такого-то лікаря, схуднути тощо), з прізвищами та телефонами медиків з доброю репутацією — як підказка у певних випадках для себе та інших. І знову поради, виписані звідкись чи записані від людей. Скажімо, рецепт приготування імбирного чаю за усіма правилами, одного з найкращих засобів проти грипу...

Кожен новий нотатник на рік починається з планів на дванадцять місяців. Тут я собі ні в чому не відмовляю — малюю майбутнє з розмахом, щедро. По закінченні року або на початку наступного цікаво повернутися до цих записів. Й усміхнутися: дещо таки вдалося зробити, хоча часом не зовсім те, але теж із натхненням. А дещо відсунулося на потім. Нехай визріває, мабуть, ще не час. Дуже важливо ставити перед собою чіткі цілі і тримати їх на виду перед собою. Фіксувати бажання та зроблене саме у письмовому вигляді, у записах. Ці плани мають бути реальними, досяжними, а їх реалізація має залежати саме від мене, а не від когось чи якихось там обставин.  

І ось він у мене в руках — щоденник на 2017 рік, що затримався на кілька днів. Нарешті я його придбала, вибравши з кількох запропонованих. Ціна їх чимала - від ста і за двісті гривень. Але ж він того вартий. Важливо все - обкладинка, формат, вага, навіть тактильні відчуття. Адже ця річ буде зі мною протягом року, день у день. І згодом, років так через п’ять або більше, зможу у разі потреби подивитися, що відбувалося найважливішого і що побутового, що тішило, що завдавало клопоту. Величезному обсягу щоденної інформації місце саме там — у діловому щоденнику. Свою пам’ять не варто забивати геть усією інформацією, краще “доручити” це вірному особистому помічнику. 

Фото автора