Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Російські вболівальники - більш бажані, ніж українські?

Поки безвізовий режим між Україною і ЄС залишається майбутнім (хоч і недалеким), українці, як і раніше, мають проблеми з отриманням шенгенських віз. Зокрема, наші вболівальники, які придбали квитки на матчі футбольного Євро-2016 у Франції.

У понеділок, 6 червня, українські активісти пікетували у Києві посольство Франції - “з вимогою переглянути візову політику щодо вболівальників, які мають намір відвідати матчі Євро-2016”. 

Увагу до проблем із візами, за якими звертаються до амбасади Франції наші вболівальники, привернула історія родини 8-річного львів'янина Володимира Бобенчика. Хлопчик, який є великим фанатом збірної України, вмовив батьків організувати йому поїздку на Євро. Квитки купили, готелі - замовили. Звернулися до посольства за візами і... Одержали відмову. "Інформація, надана, щоб обгрунтувати цілі та умови перебування, не виглядає переконливою", - вирішив консул.

Після того, як про скандал розтрубили ЗМІ, посол Франції у Києві Ізабель Дюмон розповіла: “Я попросила свої служби зв'язатися з батьками хлопчика. Ми їм пояснили, що не так у їхніх візових досьє, та нагадали: за умови надання потрібних і правильних документів у нас не буде жодної причини... позбавляти їх візи". А ось що розповів “Європейській правді” Іван Бобенчик, батько юного фаната: “Мені справді зателефонували з посольства і сказали перебронювати готель. Не знаю, навіщо, бо в цьому ж готелі, в цій же кімнаті житиме дідусь Володі. І йому візу дали, тобто з готелем все добре! Але ми перебронювали, хоча й втратили на цьому вартість доби проживання". Пан Бобенчик також дивується словам пані Дюмон про те, що їхня родина не контактувала з посольством щодо апеляції на візову відмову. "Ми надсилали апеляцію на електронну пошту в четвер, потім ще раз — у п’ятницю"...

“ Переважна більшість візових заявок для поїздки на Євро-2016 задовольняється, відсоток відмов — 2 %, це нижче середнього рівня за рік", - виправдовується перший секретар посольства Франції. Але українські експерти, що спеціалізуються на візовій проблематиці, впевнені: ситуація не настільки райдужна. Деяким українцям, що одержали візову відмову, апеляцію у посольстві запропонували надіслати поштою... до Франції. А перший матч “синьо-жовтих” на Євро уже 12 червня... “Відбракування значної кількості уболівальників відбувається через "неформальну відмову", а саме через невидачу документів до дня виїзду", — наголосив експерт Олександр Сушко.

“ У посольстві в неофіційних розмовах визнають, що виявилися неспроможні опрацювати таку велику кількість візових заявок, - написав головний редактор “Європейської правди” Сергій Сидоренко. - Однією з причин цього стала... перспектива безвізового режиму. Франція... заздалегідь почала готуватися до скасування віз, і через це готувалася поступово зменшувати штат консульства. Аж тут - чемпіонат. Несподівано”... А ще, пише експерт, “лише на сайті візового центру в Україні є рекомендація про те, що вболівальники мають подавати візову заявку "мінімум за місяць". Водночас на сайті посольства Франції у Росії - “офіційне повідомлення про те, що заявки уболівальників розглядають не довше семи днів”. Невже російські вболівальники у Франції більш бажані гості, ніж українські?

"Якби ви знали, скільки образ і агресивних слів проти моєї країни мені довелося вислухати за останні дні”, - каже Ізабель Дюмон. Чи не найбільша небезпека якраз і полягає у тому, що в частини українців може виникнути недовіра, і навіть ворожість до Франції, однієї з ключових країн ЄС. Інтеграція з яким є головним напрямком української зовнішньої політики... “Посольство Франції має у найближчі дві доби ухвалити політичне рішення та надати візи всім уболівальникам, які мають для цього підстави (тобто іменний квиток), та не перебувають у стоп-листі Шенгену”, - підказали дипломатам українські проєвропейські активісти. Чи їх почують?..

 

 

Схожі новини