Передплата 2024 «Добра кухня»

Кінець візової “завіси”

Важливо, що в офіційній пропозиції Європейської Комісії не йдеться про якісь додаткові умови.

Велике свято на нашій вулиці: у середу, 20 квітня, Європейська Комісія офіційно запропонувала надати Україні безвізовий режим! "Єврокомісія дійшла висновку, що Україна досягла необхідного прогресу, - сказано, зокрема, у відповідному документі ЄК. - На основі цієї оцінки та враховуючи результати постійного моніторингу, який здійснювався з моменту запуску Діалогу щодо лібералізації візового режиму Україна - ЄС, Комісія підтвердила, що Україна виконала всі критерії”. А відтак, ЄК пропонує перенести Україну зі списку країн, громадянам яких для подорожей у Євросоюз потрібні візи, до списку безвізових країн.

Важливий нюанс: скористатися “безвізом” зможуть тільки ті громадяни України, які матимуть так звані біометричні закордонні паспорти (тобто з інформацією про відбитки пальців). Коли ж зможемо їздити до країн Шенгенської зони без віз? Очевидно, не раніше липня. Спочатку офіційну пропозицію Єврокомісії має розглянути Європейський Парламент. На це піде не менше місяця. Потім рішення має затвердити відповідний орган Ради ЄС, який збирається раз на квартал. Пропозиція щодо України може потрапити на засідання цього органу у червні (напевно, разом із пропозицією по Грузії, яку Єврокомісія зробила ще у березні), тому липень - цілком реальний термін.

Грузинський “безвіз” тимчасово відокремили від українського через референдум у Нідерландах: у Єврокомісії не хотіли давати голландським євроскептикам зайвого аргументу для агітації проти Угоди про асоціацію України і ЄС. (Голландські противники Угоди говорили, що вона є першим кроком до членства України в Євросоюзі. “Ось бачите, їм уже і візи скасовують...”). Попри негативний для Києва результат референдуму, нашому “безвізу” це не зашкодило. Ба більше: за скасування ратифікації Угоди про асоціацію України і ЄС парламент Нідерландів після референдуму не проголосував! Дуже обурювався цим рішенням депутат від Соціалістичної партії Гаррі ван Боммель. Він “розчарований”, бо "думка народу відійшла на другий план"... А от якраз і ні! На референдум прийшли трохи понад 32 % тих, хто мав право голосу, з них “проти” проголосували близько 61 %. Тобто в цілому лише близько 18 % голландських громадян висловилися проти нашої Угоди про асоціацію... То хіба мудро було би на таку “думку народу” зважати?

Важливо, що в офіційній пропозиції Європейської Комісії не йдеться про якісь додаткові умови. Ними лякали напередодні, зокрема, німецькі ЗМІ. Мовляв, у Берліні й Парижі хочуть обумовити візову лібералізацію з Києвом пунктом про ймовірне “відтермінування”, тобто фактично про можливість повернення віз для українців - якщо ті масово рвонуть на Захід у пошуках роботи... Мабуть, у ЄС дійшли висновку, що такої “втечі” не буде. Зрештою, як хтось із українців дуже хотів поїхати до Європи на роботу, то візи йому на заваді не ставали... А може, на тлі міграційної навали з Близького Сходу й Північної Африки можлива трудова імміграція з України уже не видається європейцям великою проблемою…

 

 

Схожі новини