Передплата 2024 «Добрий господар»

То сплачувати «борги» за газ чи ні?

Уряд затвердив нові норми споживання газу для тих, хто не має лічильників. Але відколи вони діятимуть, наразі не відомо.

В ощадкасі, що на Володимира Великого, — велетенська черга. Довкола  самі багатоповерхівки. Тож основна частина платників — якраз ті, що мають лише газову плиту і не мають лічильників. Саме цій категорії споживачів облгази зробили сюрприз: у рахунках за лютий збільшили норми споживання вдвічі, та ще й порахували частину боргу за попередній період. Квитанції так і не надійшли, тож більшість людей просто питали в касі, скільки нарахували за газ. Від озвучених сум у деяких бабусь окуляри піднімались на чоло. 

Утім, платити поспішали не усі. Якраз напередодні прем’єр заявив, що уряд прийняв нову постанову, за якою норми споживання газу — 4,4 кубометра на місяць на особу, якщо є лише плита, та 14 кубометрів, якщо є плита і колонка. 

Рішення про нарахування норми у 6 кубічних метрів на особу прем’єр назвав незаконним та звернувся до облгазів з вимогою перерахувати нормативи та повернути людям гроші. Самі облгазинаразі відмовчуються — кажуть, мусять вивчити новий документ, тоді прийматимуть рішення, як діяти. 

Юристи застерігають: за законом будь-який нормативний акт може застосовуватись лише після того, як офіційно набуде чинності, і аж ніяк не на попередні періоди. Тобто якщо постанова набула чинності з 24 березня, то рахунків за попередні місяці вона не стосуватиметься. Інакше зацікавлені особи, що представляють інтереси газопостачальників, знову матимуть підстави оскаржити рішення уряду у суді. Нагадаємо, торік, піднявши тарифи на газ у кілька разів, уряд вирішив удвічі скоротити норми споживання (з 6 кубів до трьох). Та постанову прийняли поспіхом. Відтак знайшлися двоє споживачів (підозрюють, що за ними стоять представники газопостачальників), які цю постанову оскаржили в суді. І підставою для оскарження стали не самі норми, а те, що уряд прийняв постанову з порушенням процедури. Саме через те, що урядовці прийняли постанову абияк, облгази отримали підставу “намалювати” споживачам борги за попередні дев’ять місяців. Однак і цей досвід нічого не навчив прем’єра. Суд остаточно скасував постанову “про три куби” ще у січні. Часу, аби належно підготувати і прийняти нову постанову було достатньо. Але вони згадали про це лише наприкінці березня, коли люди почали отримувати подвійні рахунки за лютий, та ще й із міфічними боргами. І знову документ прийняли “алярмом”, на засіданні уряду... 

Схожі новини