Передплата 2024 «Добрий господар»

Удар у серце Європи

За дивним збігом, теракти в Брюсселі сталися саме того дня, коли оголосили вирок Савченко… Пряма користь для Кремля: замість того, щоб говорити про підлість і цинізм путінського режиму, світові медіа говорять про жорстокість ісламських фанатиків.

Європа ледве оговталася від терористичної атаки в Парижі... І ось ісламісти завдали нового удару, цього разу в самісінькому серці Старого світу - у Брюсселі, де розміщені керівні органи Європейського Союзу і НАТО. Внаслідок чотирьох вибухів (двох в аеропорту “Завентем” і двох у метро) загинули 34 особи, понад 200 осіб поранено. “Ісламська держава”, що взяла на себе відповідальність за теракти в Брюсселі, погрожує новими кривавими ударами… Як бельгійські вибухи вплинуть на ситуацію в Європі? І кому вони найбільше вигідні?

Найголовніша мета усіх терористів - посіяти страх, а також змусити людей змінити свій звичний спосіб життя. На перший погляд, терористи-самогубці, які підірвали себе у Брюсселі, своє завдання виконали. Протягом кількох днів після вибухів аеропорт і залізничні вокзали бельгійської столиці було закрито, головні траси було заблоковано, громадський транспорт не працював. Прихильники “Ісламської держави” повідомляють у соцмережах про нові теракти, і певні підстави вірити цим погрозам у бельгійців є. Адже поблизу будівлі Єврокомісії було виявлено вибухові пристрої, що не розірвалися, а в аеропорту - так звані пояси шахідів і автомати Калашникова. Очевидно, брюссельські теракти замислювалися як іще масштабніші, просто у терористів не все вийшло.

Олії у вогонь паніки підливають також скептики, які вважають, що виграти війну з ісламістами-фанатиками демократія не здатна. Зокрема, у французькій газеті Le Figaro публіцист і філософ Паскаль Брюкнер відзначає: попри усі зусилля поліції і служб безпеки, Салаха Абдеслама, організатора терактів у Парижі, затримали у Брюсселі практично випадково. Ісламісти ж змогли помститися буквально на другий день після арешту Абдеслама. Отже, мовляв, терористи “працюють” набагато краще, ніж правоохоронці… І все ж говорити про те, що ісламським фанатикам удалося залякати бельгійців, буде перебільшенням. “Витримати” - із таким заголовком вийшла після терактів бельгійська газета Le Soir. Її оглядач визнає, що після вибухів життя у країні стане іншим - більш закритим і менш безтурботним. Але головне, пише публіцист, аби в цьому житті не побільшало страху й ненависті... У неділю, 27 березня, у Брюсселі планується мирний марш під гаслом “Ми не злякалися”. За словами його організаторів, ”важливо показати терористам, що Бельгія їм не здається”.

Паризькі теракти, внаслідок яких загинули понад сто осіб, спричинили жорстку критику міграційної політики Європейського Союзу (особливо німецької ідеї про розподіл квот на біженців із Сирії між усіма країнами-членами ЄС). Як наслідок, громадська думка хитнулася у бік так званих євроскептиків. Зокрема, після недавніх виборів у трьох землях Німеччини до їх парламентів (ландтагів) увійшла партія “Альтернатива для Німеччини”. Вона не лише критикує федерального канцлера ФРН Ангелу Меркель за те, що та дозволила в'їхати до Німеччини понад мільйону біженців, а й бореться за скасування євро як єдиної європейської валюти... Без сумніву, теракти в Брюсселі посилять позиції євроскептиків (а значить, послаблять Євросоюз як інституцію). Глава МЗС Угорщини Петер Шіярто поспішив заявити: ніхто не сумнівається в тому, що через неконтрольовану, нелегальну міграцію терористична загроза в Європі зросла...

Практично усі євроскептичні партії ЄС є “за сумісництвом” відверто проросійськими. У Нідерландах такий собі Гірт Вілдерс, лідер ультраправої “Партії за свободу”, активно агітує співвітчизників голосувати «проти» на референдумі щодо Угоди про асоціацію України з ЄС.  Брюссельські теракти полегшать пропутінським вілдерсам їх роботу. “Європа навіть з тими біженцями, що вже до нас приїхали, впоратися не може. А як підпишемо Угоду, то ще українські голодранці й бандити до нас ламануться”... Брехня? Звичайно. Але на тлі телевізійних кадрів із пошматованими в Бельгії тілами така пропаганда цілком може бути дієвою.

Чи можливий у брюссельських вибухах “російський слід”? Виключати цього не можна. Після паризьких терактів західні ЗМІ писали про те, що чимало бойовиків ІДІЛ (“Ісламської держави Іраку та Леванту”) - колишні офіцери армії і спецслужб іракського диктатора Саддама Хусейна. Радянським спецслужбам Саддам був явно не чужий, а відтак і російські спецслужби, подейкують, вплив на ІДІЛ зберігають... За дивним збігом обставин, вибухи в Брюсселі сталися того самого дня, коли в російському Донецьку оголошували вирок українській льотчиці Надії Савченко. Цей неправосудний, скандальний вирок став би в цілому світі справжньою інформаційною бомбою, - якби не теракти в столиці Бельгії, що “перекрили” справу Савченко. Пряма користь для Кремля: замість того, щоб говорити про підлість і цинізм путінського режиму, світові медіа говорять про жорстокість ісламських фанатиків.

Президент РФ Путін назвав брюссельські теракти “варварським злочином”. Водночас речник російського МЗС Марія Захарова не втрималася, аби не закинути західним політикам “подвійні стандарти”. Із погано прихованою зловтіхою чиновниця порадила Європі “змінити політику”... Але найвідвертішим був скандальний російський політик Володимир Жириновський. Лідер ЛДПР зазвичай озвучує те, що насправді думають, але з тих чи інших причин не можуть сказати у Кремлі. “Теракти зараз ідуть у Європі, і будуть іти, - заявив Володимир Вольфович на телепрограмі “Вечір із Володимиром Соловйовим”. - І нам це вигідно. Нехай вони там здихають і гинуть”...

 

Схожі новини