Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Боротися з тероризмом кличуть... головного терориста

Екс-президент Франції Саркозі заявив про необхідність "перелому в зовнішній політиці”. Одна зі складових цього “перелому”, вважає Саркозі, - антитерористична “коаліція, яка включала би росіян".

Серед потенційних організаторів жахливих терактів у Парижі називають не тільки ІДІЛ (“Ісламську державу Іраку і Леванту”). Деякі експерти вважають, що таку скоординовану атаку могла влаштувати тільки “Аль-Каєда”. Мовляв, хоча Осаму бен Ладена ліквідували, організація залишається потужною, а в ІДІЛ масштаб не той... Утім, є ще одна версія. За неї стоять горою насамперед ті, хто упевнений: щоб дізнатися, хто винен, треба відповісти на запитання, кому це вигідно. Прихильники цієї версії не виключають, що за лаштунками паризьких терактів може стояти Кремль.

А й справді - паризька бійня для Путіна просто подарунок. Особливо вкупі з вибухом бомби на борту російського літака, що прямував із єгипетського Шарм-аль-Шейха до Санкт-Петербурга. “Хіба не дивно, - запитують прихильники версії про причетність Кремля до обох цих злодіянь, - що ці теракти сталися якраз напередодні саміту G-20 в турецькій Антальї?”. Як наслідок, президент Росії одержав шанс з'явитися на зустрічі лідерів 20 найбільших економік світу в ролі не ізгоя-агресора, а ледь не потенційного рятівника людства від терористичної загрози. Ну як же, ті самі ісламські терористи, що знищили російський літак, через кілька днів убивали парижан і гостей столиці Франції. Ворог у цивілізованого світу спільний, значить, Захід має якнайшвидше прийняти Росію до широкої антитерористичної коаліції (тим більше, що Москва вже воює у Сирії). Зовсім так, мріють у Москві, як це було колись із коаліцією антигітлерівською.

До перевороту у відносинах Захід-Росія ще далеко, але тональність виступів західних лідерів уже трохи змінилася. І якраз у напрямку, вигідному для Кремля. Після зустрічі з президентом Франції Олландом його попередник (і можливий наступник) Саркозі заявив, зокрема, про необхідність "перелому в нашій зовнішній політиці”. Одна зі складових цього “перелому”, вважає Саркозі, - антитерористична “коаліція, яка включала би росіян". Президент США Обама також начебто не відкидає участі Росії у широкій антитерористичній коаліції. А британський прем'єр-міністр Кемерон уже заявив про готовність Заходу піти на “компроміс” із Кремлем - у питанні Сирії...

Мають рацію прихильники “кремлівської” версії терактів у Єгипті й Парижі чи не мають, але те, що Путін спробує використати ситуацію по повній програмі - факт. А значить, у “широких” переговорах не останньою буде тема України, яка для Путіна набагато важливіша, ніж далека Сирія... Плани Кремля вже “спалив” одіозний російський політолог Сергій Марков. Написав приблизно таке: єдине, що заважає Росії і Заходу активно співпрацювати, насамперед у боротьбі зі світовим тероризмом, - це київська хунта. Отже, треба тих націоналістів якомога швидше усунути від влади, і тоді все буде добре... Чи поведеться на таку гнилу гебешну “розводку” Захід?

«Вирішувати Заходу, хоча вирішувати тут нічого, - зауважив російський публіцист Андрій Піонтковський. - Із ІДІЛ Захід впорається і без Путіна, а здавати Україну так само аморально, як і пасувати перед ІДІЛ... Україну можна здати, але вона сама ніколи не здасться”. Будемо сподіватися, що лідери Заходу не будуть “аморальними”. І не забудуть, що окупація Криму і воєнна агресія на Донбасі - такий самий міжнародний тероризм, як і стрілянина в Парижі.  

 

Схожі новини