Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бубка вірить у “чистих”... Це ті, що теж “жруть” допінг, але не попалися?

На думку голови НОК України, позбавлення усіх російських легкоатлетів Олімпіади-2016 - надто суворе покарання.

П'ятниця, 13-те листопада, може стати для російської легкої атлетики справді “чорною”. Саме цього дня Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (ІААF) має вирішити, як покарати російських легкоатлетів і спортивних чиновників - за систематичне порушення антидопінгових правил. Як уже повідомляв “ВЗ”, президент IAAF, британець Себастьян Коу, поставився до рекомендації Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA) дуже серйозно. У WADA пропонують відсторонити Росію від усіх змагань під егідою IAAF, зокрема, не допустити легкоатлетів із РФ на Олімпіаду-2016 у бразильському Ріо-де-Жанейро. Тож сер Коу, якого було обрано президентом IAAF насамперед завдяки його програмі боротьби з допінгом, відразу закликав росіян добровільно виконати рекомендацію WADA. Але де там! Коли це в Росії власну провину визнавали? Замість цього кілька депутатів-комуністів Держдуми РФ закликали ввести санкції проти... WADA. Мовляв, розпалюють антиросійський скандал на рівному місці…

Несподіваний захисник знайшовся у російських легкоатлетів і в Україні. Ним став Сергій Бубка - знаменитий у минулому стрибун із жердиною, а нині президент Національного олімпійського комітету, член виконкому Міжнародного олімпійського комітету (МОК), перший віце-президент IAAF. На думку Бубки, позбавлення усіх російських легкоатлетів Олімпіади-2016 - надто суворе покарання. "Те, що я пережив 1984 року, не повинно повторитися, - заявив український спортивний чиновник. - Ми зобов'язані захищати "чистих" спортсменів від будь-якої форми масової дискваліфікації. Їх не можна карати... Усі повинні заплатити свою ціну - чиновники, тренери, адміністратори, менеджери. Але чесні спортсмени, не залучені в це, не повинні пропустити жодного турніру”.

Гадаю, порівняння 1984 року і тієї ситуації, яка склалася зараз, є некоректним. Бубка згадує про Олімпіаду-1984 в американському Лос-Анджелесі, на якій не зміг виступити через бойкоти тих Ігор із боку СРСР (у відповідь на “афганський” бойкот Заходом Олімпіади-1980 у Москві). Тоді у спорт справді втрутилася політика... Але нинішній допінговий скандал у російській легкій атлетиці - не політичний, це чистий кримінал. Як написала британська The Sunday Times, російські легкоатлети платили грубі гроші високопосадовцям IAAF - аби тих атлетів не дискваліфікували за допінг і допустили до участі в лондонській Олімпіаді-2012. Хабарі брали, підозрюють слідчі, екс-президент IAAF Ламін Діак і екс-глава антидопінгового департаменту IAAF Габріель Доллє. Діака вже заарештували, у штаб-квартирі ІААФ провели обшуки... Крім того, російське відділення WADA приховало величезну кількість позитивних допінг-проб під час зимової Олімпіади в Сочі. (Це “мутилося”, вважають у  WADA, під безпосереднім керівництвом міністра спорту Росії Віталія Мутка). Як інформує BBC, МОК розглядає можливість повторного аналізу допінг-проб, узятих під час Ігор-2014 у Сочі. І заявив, що позбавить медалей усіх російських спортсменів, яких буде викрито у вживанні допінгу.

Уже зараз зрозуміло, що боротьбу з допінгом у російському спорті останніми роками тільки імітували. Ба більше - поставили здобуття медалей нечесними методами на потік. За таких умов говорити, як це робить Бубка, про “чистих” російських спортсменів, якось не випадає. “Чисті” - це ті, що “жруть”, як усі решта, але не попалися? Бо в те, що серед російських легкоатлетів, які претендуватимуть на медалі Ріо, будуть такі, що не “жруть”, повірити на тлі нинішнього скандалу важко.  

 

Схожі новини