Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одяг віддають за гречку, побутову техніку — за памперси

У «Лугандонії» відчули, що «русским миром» дітей не прогодуєш

 

Полиці або напівпорожні, або цінники на товари на них просто захмарні. Та й «живі» гроші для пересічного населення «ДНР» і «ЛНР» давно дефіцитом стали.  Це — реалії «русской весны», услід за якою на окупований Донбас прийшла голодно-боса осінь і насувається ще голодніша зима. Люди рятуються, хто як може. Дехто вже на «підніжний» корм перейшов (скоро голуби у «Лугандонії» переведуться). А хтось вимінює на хліб насущний і речі першої необхідності менш потрібні домашні пожитки. На сайтах безкоштовних оголошень пропозицій про «воєнний» обмін — усе більше.

У хід ідуть побутова техніка, одяг, годинники, книги, сувеніри... Донеччанка пропонує соковитискач за упаковку памперсів. Інша віддає за підгузки валізку від Юдашкіна. Можна знайти оголошення про обмін одягу на дитяче харчування, крупи, фрукти, каву, чай, олію, згущене молоко.

Хтось просить за кульчики зі сріблом — плитку шоколаду. Хтось шукає дитячий шампунь в обмін на джинси. Є пропозиції і про бартер продуктами. «Обміняю 5 кг макаронних виробів на 2 кг гречки», - таке оголошення з донецькою «пропискою» висить на популярному сайті.

Схоже, ті, у кого ще хоч щось залишилося, в Інтернет ходять частіше, ніж у магазини. Ціни у маркетах і на ринках непідйомні. За пляшку соняшникової олії просять 60 гривень (у перерахунку з рублів). Десяток яєць коштує 27 гривень. За плавлений сирок доведеться викласти 20-ку. Кілограм яблук обійдеться у 30 гривень, груш — майже у 60.

А тим часом...

Антиокупантська блокада Криму, яка триває з 20 вересня, відбилася як на асортименті продукції у кримських крамницях, так і на цінах. Повального продуктового дефіциту наразі немає, але нестача окремих продуктів відчувається. Особливо «молочки».

Цифри на цінниках поповзли угору. За картоплю, кілограм якої до блокади коштував 30 рублів (10,5 грн.), тепер правлять на десятку «дерев’яних» більше (ціна скочила до 14 грн.). Помідори подорожчали зі 40 (14 грн.) до 60 рублів (21 грн.). За кіло цибулі просять 50 рублів (17,50 грн.), м’яса - 450 (157,5 грн.).

Взимку, коли через негоду ускладниться поромна поставка товарів з Росії, ситуація з продуктами і цінами буде ще гіршою, кажуть кримчани.

Схожі новини