Передплата 2024 «Добрий господар»

Цар хороший, тільки бояри йому брешуть...

Аж 56% росіян, за даними соціологічного опитування “Левада Центру”, вважають, що президент РФ Путін не знає усієї правди про реальну ситуацію в Росії. 42% опитаних впевнені, що Путін одержує неповну й перекручену інформацію, а 14% вірять у те, що правду від їхнього президента приховують.

Рейтинг Путіна при цьому, кажуть соціологи, залишається стабільно високим - приблизно 85% підтримки. Справді, “умом Россию не понять!». Бо ж якщо ви вважаєте, що ваш президент не знає усієї правди про ситуацію в країні (в епоху інтернету й соцмереж! за наявності спецслужб, розвідок і контррозвідок!), то висновок можете зробити тільки один. А саме: цей президент - неадекватний, не дає собі ради, його треба якнайшвидше замінити... Але ж ні - росіяни далі підтримують Путіна! Століття минають, а в Росії нічого не змінюється. Як вірили люди в “доброго царя”, якому заважають “погані бояри”, так і далі в це вірять.

Із одного боку, таким народом правити зручно. У будь-яку мить можна “наїхати” на “бояр”, переклавши на них усю відповідальність за ситуацію в країні. Я, мовляв, давно б усе виправив, - але ж ті негідники мене дурили, не розповідали, як усе насправді... Народ “схаває” і далі любитиме свого найкращого в світі “царя”. Водночас, звичка росіян безоглядно вірити у все, що каже їм “цар”, може зіграти з цим “царем” злий жарт. Коли “цар” раптом позбувається своєї посади (вона і тільки вона робить правителя в Росії “святим”!), його наступник легко може зробити так, аби думка народу про його попередника змінилася на протилежну. “Ми все ретельно розслідували, - скаже новий “цар”. - І з’ясували, що той, кому ви вірили, насправді злодій! Це він винен у тому, що ви так зле живете”. І росіяни повірять - бо як же не повірити “доброму царю”...

Дані опитування “Левада Центру” свідчать також про те, що більшість росіян ситуацією в країні не задоволена. Бо що означає “Путін усієї правди не знає” або ж “від Путіна усю правду приховують”? А те, що “вся правда” зовсім не така райдужна, як про це розповідають підконтрольні Кремлю російські ЗМІ.

Схожі новини