Передплата 2024 «Добра кухня»

«Особливий статус»... ґвалтівникам і вбивцям?

Колишній єврокомісар із питань розширення чех Штефан Фюле запам’ятався нам головно тим, що наполегливо переконував Януковича підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Наступник же Фюле, австрієць Йоганес Ган, до останнього часу в українських справах не “світився”... І краще б і далі цього не робив! Бо виявлена Ганом активність на київському напрямку змушує підозрювати дипломатію Євросоюзу в некомпетентності, неадекватності. Якщо не у відвертому підспівуванні іншій дипломатії - російській.

Мінські домовленості справді передбачають надання окремим районам Донецької і Луганської областей “особливого статусу”. Але тільки після того, як у тих районах (які Україна офіційно визнала окупованими територіями) стануться разючі зміни на краще. Коли звідти вийдуть усі російські окупанти - а там їх зараз близько десяти тисяч. Коли буде відведено на належні відстані важке озброєння - а поки що російсько-терористичні війська цього не зробили. Гатять по наших позиціях із мінометів, гаубиць і “Градів”, яких, згідно з Мінськом, там, звідки гатять, уже давно не повинно бути... Нарешті, про якийсь “особливий статус”, згідно з Мінськом, можна буде говорити тільки тоді, коли в окремих районах Донецької і Луганської областей відбудуться місцеві вибори. Не фейкові, під дулами російських окупантів, а справжні, за українським законодавством.

 Однак усі ці очевидні речі не завадили єврокомісару Гану під час його перебування в Києві ставити питання про... крок назустріч сепаратистам, який має негайно зробити Київ. Суть пропозицій Гана була такою: ми прекрасно знаємо, що Москва і “сепари” своїх зобов’язань за Мінськом не виконують, - але рекомендуємо Україні вже зараз надати окремим районам Донеччини й Луганщини “особливий статус”.

Обурення української громадськості цими рекомендаціями до Брюсселя дійшло, але наразі мало що змінило. Позичивши у Сірка очі, у ЄС нагадали: Мінські домовленості передбачають “проведення до кінця 2015 року конституційної реформи в Україні, яка має включати ухвалення постійного законодавства щодо особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей”. А про те, що цей пункт може бути реалізовано виключно після того, як буде виконано купу інших, у Євросоюзі чомусь забули...

Що це було? Така собі перевірка “на вошивість”. Надто вже кортить брюссельській дипломатії відсвяткувати якийсь “прорив” на донбасівському напрямку. Якщо Путіна з його донецько-луганськими підлеглими вламати не вдається, то, може, Київ “на переляк” візьмемо? Раптом погодиться... А як упиратиметься, то зіграємо вар’ята: ми не вимагаємо, мовляв, а лише про всяк випадок рекомендуємо...

Зрозуміло, що слідувати таким рекомендаціям офіційний Київ не буде. Вони абсурдні та не відповідають Мінським домовленостям, до виконання яких закликає ЄС! Загалом, для правлячої команди слідування таким рекомендаціям стало би політичною смертю. “Особливого статусу” для грабіжників, ґвалтівників і убивць, які зараз керують на окупованих територіях, українці владі не подарували б... От цікаво - невже Ган та інші брюссельські мудрагелі цього не розуміють?

 

Схожі новини