Передплата 2024 ВЗ

У Нацбанку не хочуть відповідати за курс гривні!

Уряд так і не дочекається від НБУ прогнозного курсу гривні на наступний рік — для того, аби закласти цей курс у бюджет. У Нацбанку намагаються “відмазатись” від відповідальності за стабільність національної валюти. Для цього навіть хочуть проштовхнути зміни до Конституції.

У статті 99-й Конституції Украї­ни чітко сказано: забезпечення стабільності грошової одиниці є основною функцією цент­рального банку держави — Національного банку України. Однак в НБУ вважають інакше. Перший заступник голови НБУ Олександр Писарук вважає, що ця стаття вводить українців в оману щодо відповідальності Національного банку України за курс гривні. Крім того, він заявив, що НБУ не планує давати уряду прогнози щодо курсу гривні до долара для складання бюджету на наступний рік.

«Перше — курс національної валюти не є основним параметром при визначенні грошово-кредитної політики. Крапка. Не є. Кому б це не подобалося, це факт. Друге — ми не даємо прогнозів курсу національної валюти на наступний рік. Основним параметром грошово-кредитної політики є рівень інфляції. Це ми зараз і робимо з Мінфіном, обговорюємо, і ця цифра буде озвучена», — заявив Писарук. Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що уряд попередньо закладає у проект бюджету курс на рівні 17 гривень за долар, але очікує прогноз на наступний рік.

Відповідно до законодавства, НБУ повинен внести курс в “основи грошово-кредитної політики” на наступний рік, які Рада НБУ повинна затвердити до того, як проект бюджету подадуть у парламент. Але у НБУ вирішили відмовитись від своїх конституційних обов’язків. Але якщо НБУ не хоче брати на себе відповідальність за стабільність національної одиниці, погано справляється з функцією банківського нагляду (інакше чому у нас стільки проблемних банків), то чи потрібен тоді державі Нацбанк? Аби друкувати гроші, достатньо спеціальної друкарні, а не величезного штату Нацбанку з регіональними відділеннями по всій країні.

Схожі новини